Generálové i vojáci. Na Olšanských hřbitovech si veřejnost připomněla konec války

Události ČT: Na Olšanských hřbitovech si veřejnost připomněla konec války (zdroj: ČT24)

Na pražských Olšanských hřbitovech uctili vojáci i veřejnost padlé v druhé světové válce. Zástupci politiků, Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu tam vzpomínali jak na Čechy, tak na bojovníky spojeneckých armád.

Pietní akt na Olšanských hřbitovech začal v 10 hodin dopoledne. Veřejnost a politici nejprve vzdali hold britským vojákům, poté rudoarmějcům a následně i bulharským vojákům. Při pietě zazněly jejich hymny. Na osvobození Československa se v roce 1945 podílelo přes dva miliony bojovníků spojeneckých armád – hlavní podíl nesla sovětská Rudá armáda.

„Připomínají se zde oběti britského Commonwealthu. A také oběti bývalých zemí Sovětského svazu, protože těmto obětem je zde postaveno jedno pohřebiště. Dále je tady pohřebiště bulharských vojáků, kteří se podíleli na osvobození Československé republiky. A je tu také významný pomník obětem Pražského povstání,“ shrnul místopředseda Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Emil Kulfánek.

Průvod se zastavil také u hrobu obětí květnového povstání.  Poslední zastávkou byla vzpomínka u hrobů generála Karla Klapálka a velitele Pražského povstání Karla Kutlvašra, který loni na podzim za své zásluhy v odboji získal nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva in memoriam.

Památku padlých sovětských vojáků přijeli na Olšany uctít i motorkáři z ruského nacionalistického klubu Noční vlci. Už v Průhonicích se sešly desítky jejich sympatizantů a také asi dvacítka protestujících. Mezi příznivci ruských nacionalistů byl i poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který se s protestujícími hádal a s jedním i postrkoval.

V Třešti na Jihlavsku se četla jména 56 místních obyvatel, kteří v posledních dnech druhé světové války přišli o život. Zazněla při pietním aktu ve vězeňském dvoře, kde nacisté 7. května 1945 zastřelili 33 mužů.