Konec každoroční nejistoty ve financování sociálních služeb? Ministerstvo připravuje novelu

Provozovatelé sociálních služeb pro seniory, postižené a další potřebné by mohli získat jistotu financování. V současnosti musí každý rok žádat o dotace a nevědí, jestli se o své klienty budou moci starat i po Silvestru. Mohly by se také zmenšit rozdíly ve výši dotací pro jednotlivá zařízení a mezi regiony. Upravit to má novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Předložit ji chce do konce roku.

„V připravovaném návrhu novely je ukotvena nárokovost dotace pro sociální služby zařazené do sítě sociálních služeb,“ sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Síť potřebných sociálních služeb, které by pak měly jistotu financování, by měly zřídit kraje.

Předloha by měla obsahovat i to, že celková suma na dotace nesmí meziročně klesnout o víc než deset procent. Zavedení víceletého financování však novela upravovat nebude.

Regionální rozdíly

Výše dotací po republice by se měla sjednotit. „Vůbec není řídký jev, kdy na jednu službu dostanou zařízení dotaci, která se někde liší na jedno lůžko i o stovky procent,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová (ANO).

Nerovnoměrně rozložené nejsou jen dotace, ale i samy sociální služby. V některých regionech jsou téměř nedostupné. Chybí třeba nabídka pomoci a zařízení pro seniory, kterých postupně přibývá.

Nízké platy pečovatelů

Podle odborníků jsou sociální služby v Česku podfinancované a není jich dostatek. Kvůli nízkým výdělkům schází stovky pečovatelů, kteří by se o klienty starali. Do loňska vydělávali ti, co přímo pečovali o klienty, zhruba 12 000 až 15 000 korun hrubého. Sociální pracovníci s vysokou školou měli 18 000 až 22 000 korun hrubého.

Minulá vláda loni nařídila výdělky v sociálních službách zvýšit, a to hned dvakrát - od července a listopadu. Státní pokladna s částkou na přidání ale pro letošek nepočítala. Situaci zachránili poslanci, když při projednávání návrhu rozpočtu přesunuli do služeb chybějící 3,3 miliardy, tedy téměř čtvrtinu z celkové letošní částky na dotace.

Další finanční posílení v plánu zatím není. Resort sice našel ve své pokladně nespotřebovanou půlmiliardu, ta by ale měla putovat do slevy jízdného pro cestující do 26 a nad 65 let.

Systém sociálních služeb začal v Česku fungovat v lednu 2007. Dotace rozdělovalo provozovatelům ministerstvo práce na doporučení krajů. Od roku 2016 resort poskytuje celou sumu krajům, které pak samy rozhodují o jejím rozdělení mezi jednotlivé poskytovatele.