Postup žalobkyně, která umožnila pustit ruského řidiče z vazby, prověří státní zastupitelství

Městské státní zastupitelství v Praze prověří postup žalobkyně, která umožnila propuštění Rusa Olega Sergejeviče Gubina z vazby. Muž o silvestrovské noci v centru Prahy v opilosti srazil autem ženu. O dva dny později skončil ve vazbě, protože hrozilo, že uteče. Po pár dnech byl ale z vazby na milionovou kauci propuštěn a později zmizel, podle jeho advokáta do Ruska.

Nehoda se stala 1. ledna ve Spálené ulici na rohu s Myslíkovou na přechodu pro chodce. Podle svědků chtěl čtyřicetiletý řidič v protisměru předjet tramvaj, při manévru ale nabral na kapotu šestadvacetiletou ženu z Kolumbie a pak ještě přidal plyn. Nakonec ale po několika desítkách metrů zastavil. Žena i přes pokusy o oživení na místě zemřela. 

Ruský řidič podle policie nadýchal přes dvě promile alkoholu a byl obviněn z usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to mu hrozí až osm let vězení. Je však možné, že skutek bude překvalifikován na úmyslné obecné ohrožení, za něž by muži hrozil mnohem delší trest.

Gubin slíbil, že z Česka neodjede. Nyní je v Rusku

Soud poslal Gubina 3. ledna do vazby, protože existovala obava, že muž uteče. Žalobkyně z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 však krátce poté navrhla jeho propuštění. Z vazby se dostal na milionovou kauci. Písemně slíbil, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání a že české území případně opustí jenom s předchozím souhlasem úřadů.

Na konci února se ale probačnímu úředníkovi přestal hlásit a počátkem dubna nepřišel ani k novému vazebnímu zasedání. Jeho advokát Leonid Kušnarenko uvedl, že je v Rusku, zřejmě v Moskvě, kam prý odjel z osobních důvodů. Advokát dodal, že neví, zda se obžalovaný vrátí do Česka.

„Lze předpokládat, že obviněný své jednání už předvídal, že ho plánoval. Poté, co zjistil, že mu hrozí relativně vysoký trest odnětí svobody a zjistil, že jsou proti němu velmi silné důkazy, se rozhodl, že se bude trestnímu řízení vyhýbat tím, že uprchne,“ řekl státní zástupce Kamil Švec.

Počátkem dubna proto Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl, že na muže vydá zatykač. Soud by měl proběhnout bez ohledu na to, zda se řidič najde, nebo ne. Pokud ho policie nevypátrá, bude Rus souzen jako uprchlý.

Ohrozil více lidí, naboural auta, jel jako po dálnici

Podle Švece je možné, že bude čin ještě překvalifikován na úmyslné obecné ohrožení. Za to by muži hrozilo 12 až 20 let vězení.

Podle informací ČT totiž záznam z palubní kamery z jeho vozidla ukázal, že Rus ohrožoval i další chodce už od ulice Na Perštýně a v okolí obchodního domu My na Národní třídě. Při couvání tam poškodil několik vozidel a ohrožoval i tramvaj, jejíž řidič musel zastavit. V ulici se podle záznamu rozjel až na rychlost mezi 117 až 130 kilometry v hodině.

Státní zástupce upozornil, že Rusko své občany ke stíhání nevydává. V Česku ale může být odsouzen i v nepřítomnosti. Možné je také předání trestního řízení do Ruska. Tamní soudy podle Švece trestají vážné dopravní nehody způsobené pod vlivem alkoholu poměrně přísně.