Sněmovna odmítla změnit urážení úředníka. Pokuta dál platí

Události: Přestupek znevážení úředníka platí rok. Instituce si ho chválí, TOP 09 varuje před zneužitím (zdroj: ČT24)

Písemné i ústní interpelace jsou hlavním tématem čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny. Kromě dotazů poslanců na členy vlády by však mělo dojít i na pokračování debaty o mírnějším danění příjmu ze zaměstnání v cizině. Návrh STAN na rozšíření práv klientů směnáren poslanci nepřijali. Sněmovna odmítla i návrh TOP 09 na zrušení přestupku urážky úředníka. Pokuta až 10 tisíc korun tedy platí dál.

Sněmovna zamítla v úvodním kole předlohu Starostů a nezávislých, podle které by lidé získali možnost odstoupit od smlouvy o směně peněz do dvou hodin po jejím uskutečnění. Zamítnutí prosadilo hnutí ANO, k němuž se přidali poslanci SPD. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO) přislíbila, že dolní komora dostane zhruba v polovině května komplexnější úpravu.

Předloha měla ochránit zejména turisty před těmi směnárnami, které nabízejí nestandardní, pro klienty nevýhodné kurzy. Zástupce předkladatelů Vít Rakušan uvedl, že na nejvíce exponovaných místech v centru Prahy existují směnárny, které dávají za jedno euro třeba 17 korun. Takové směnárny působí podle Rakušana metropoli i Česku ostudu. Obvyklý kurz nyní činí kolem 25 korun za euro.

Pokuta za urážku úředníka zůstává

Za urážku úředníka bude nadále hrozit pokuta až 10 tisíc korun poté, co sněmovna odmítla na žádost ANO návrh TOP 09, která chtěla tento přestupek zrušit. Návrh doporučil pro nepodloženost odmítnout také menšinový kabinet předsedy ANO Andreje Babiše. Odpůrci návrhu poukazovali na to, že nový přestupek platí zhruba rok. Od loňského léta, kdy začal paragraf fungovat, bylo uděleno 517 pokut a 34 napomenutí.

Neprokázalo se podle nich, že by jej úředníci zneužívali jako formu msty vůči nepohodlným lidem, čehož se TOP 09 obávala. „Stávající úprava vyhovuje potřebám hladkého výkonu veřejné moci,“ argumentoval ve prospěch zamítnutí poslanec ANO Milan Pour.

Pro zamítnutí se veřejně vyslovil také poslanec KSČM Leo Luzar. Návrh naopak obhajovali předsedové poslaneckých klubů TOP 09 a ODS Miroslav Kalousek a Zbyněk Stanjura, podle něhož lze bezpečnost úředníků zajistit jinak. Kalousek podotkl, že by stát neměl být drábem, ale poskytovat občanům servis a službu.