Do Prahy přiletěl třetí nejmocnější muž USA. Setká se s Babišem i dalšími politiky, Hrad ovšem vynechá

Paul Ryan přiletí do Česka (zdroj: ČT24)

Třetí nejvyšší ústavní činitel Spojených států v neděli dorazil i s rodinou do Česka. Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan má v plánu schůzku s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) i diskuzi s poslanci a senátory. Setkání s prezidentem Milošem Zemanem ovšem v plánu není, ačkoliv jde o nejdůležitější návštěvu ze Spojených států od prezidenta Baracka Obamy.

Není to nic neobvyklého, je to standardní. Nicméně v tomto případě by bylo možné udělat výjimku, která by byla diplomaticky obhajitelná. Ještě bych to neuzavíral, možná třeba dojde časem i k nějakému překvapení.
Hynek Kmoníček

Konzervativní republikán a šéf americké dolní komory Paul Ryan bude hned v pondělí jednat s premiérem v demisi. Stejně jako většina Ryanova programu v Česku bude schůzka neveřejná a pouze pro zvavé hosty. V pondělí ještě Ryan zavítá na americkou ambasádu a poskytne rozhovor Rádiu Svobodná Evropa.

S dalšími českými politiky se Ryan setká během svých vystoupení ve sněmovně a Senátu. V jeho programu není návštěva u prezidenta Miloše Zemana.

„Setkání v plánu není. V zahraničněpolitické oblasti nyní klademe důraz na dodržení prezidentské tradice v podobě první zahraniční cesty v novém funkčním období na Slovensko. V příštích pěti letech bude jistě celá řada příležitostí k diskusi s našimi americkými přáteli,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle českého velvyslance  v USA Hynka Kmoníčka nejde o nic neobvyklého.

Paul Ryan s prezidentem Donaldem Trumpem
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

A to přesto, že jde o nejvýznamnější návštěvu ze Spojených států v poslední dekádě. „Já to chápu tak, že to je po delší době určitý vzkaz, že Spojené státy na spojence ve střední Evropě včetně České republiky nezapomínají. Protože kontakty, které se zdály, že by po zvolení Donalda Trumpa mohly mezi Pražským hradem a Bílým domem vzniknout, tak nejsou, to nemá cenu si zastírat,“ komentoval přílet Ryana předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Podle amerikanisty Tomáše Klvani si žádný český prezident nemůže dovolit odmítnout setkání s šéfem Sněmovny reprezentantů. „Je to velmi důležitá návštěva. Českoamerické vztahy nebyly v posledních měsících ideální. Miloš Zeman je ve Washingtonu persona non grata, protože je hodně spojený s Ruskem. Celý washingtonský establishment se ho bojí a Trump také, protože on sám je vyšetřován kvůli napojení na Rusy,“ myslí si Klvaňa.

Klvaňa: Je politická tragédie, že talentovaný Ryan symbolizuje úpadek republikánů (zdroj: ČT24)

Třetí muž USA bude neveřejně debatovat s politiky i akademiky

Paul Ryan požívá velký respekt díky své funkci a také osobnosti. Je považován za mozek republikánů, na starost má zejména detaily fiskální politiky. Je ale zřejmé, že Ryan si s Trumpem nerozumí, je to slušný člověk, ne populista. Je politickou tragédií, že svoje jméno a důvěryhodnost spojil s Trumpem, jehož postoje nyní prosazuje. Ryan tak dnes symbolizuje úpadek republikánů.
Tomáš Klvaňa
amerikanista z Katedry severoamerických studií Institutu mezinárodních studií FSV UK

V úterý bude Ryan dopoledne debatovat se studenty a akademiky, studenti se chtějí Ryana ptát třeba na současné politické poměry ve Spojených státech, jejich vztah k Evropě, otázky bezpečnosti či postavení NATO.

Odpoledne promluví Ryan na zvláštní schůzi sněmovny, která začne ve 14 hodin. Po hodině a půl se Ryan přesune do Senátu na konferenci s názvem Role Spojených států amerických v evropské bezpečnostní architektuře – 100 let poté.

V programu konference se připomíná role amerického prezidenta Woodrowa Wilsona a nasazení amerických vojáků, díky kterým s koncem první světové války vzniklo Československo. Mluvit se bude také o roli Spojených států v současné evropské bezpečnosti.

O návštěvě Ryana mluvil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) už začátkem ledna při setkání s americkým velvyslancem Stephenem Kingem. Ambasador návštěvu později potvrdil. „Jsem hrdý na to, že třetí nejvyšší ústavní činitel USA přijal moje pozvání. Detaily programu se vylaďují, bude to výjimečný den,“ napsal na Twitter Vondráček.

Posledním ústavním činitelem Spojených států, který oficiálně navštívil Českou republiku, byl prezident Barack Obama v roce 2010. V Praze se tehdy konal americko-ruský summit, během něhož Obama s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Oba státníci tehdy bilaterálně jednali i s hlavou českého státu Václavem Klausem.

Republikán Paul Ryan je od října 2015 předsedou Sněmovny reprezentantů (opětovně zvolen byl v lednu 2017). Je třetím nejvyšším představitelem USA po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Miku Penceovi. 

Ryan začínal jako marketingový konzultant, v 90. letech byl asistentem několika senátorů, psal například projevy pro někdejšího kongresmana a republikánského kandidáta na viceprezidenta z roku 1996 Jacka Kempa. Do Kongresu byl poprvé zvolen v roce 1998.

V letech 2011 až 2015 vedl Ryan rozpočtový výbor sněmovny, v roce 2015 byl několik měsíců předsedou výboru pro získávání finančních prostředků.

Je považován za poměrně radikálního straníka, patří k oblíbencům hnutí Tea Party, konzervativního jádra republikánů. Do širšího povědomí vešel v roce 2012, kdy si jej republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney vybral za možného viceprezidenta. V podzimních volbách téhož roku však úspěch nakonec slavil demokratický tandem Barack Obama a Joe Biden.

Ryan patří ke kritikům Obamových reforem, trnem v oku mu je například zdravotní reforma známá jako Obamacare, k jejímuž zrušení republikáni nesehnali v Senátu dostatek hlasů a zákonodárci se touto reformou budou znovu zabývat v letošním roce. Se současným prezidentem Donaldem Trumpem dosud Ryan úzce spolupracoval, nesouhlasil však se zavedením sankcí na dovoz hliníku a oceli, které Trump oznámil 8. března.

Ryan v minulosti patřil k Trumpovým kritikům, v kampani před posledními prezidentskými volbami jeho kandidaturu po dlouhém váhání podpořil.

„Třetí muž Spojených států“ Ryan byl autorem republikánského návrhu rozpočtu na rok 2013, který obsahoval hluboké škrty v sociální oblasti. Demokraté jej proto vykreslují jako rozpočtového jestřába a obhájce bohatých. V prosinci 2013 se Ryan jako předseda rozpočtového výboru spoluzasloužil o dojednání kompromisní rozpočtové dohody, která zajišťovala financování federální vlády do října 2015. Jejím cílem bylo ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů. 

Narodil se 29. ledna 1970 v Janesville ve Wisconsinu; rodina má irsko-německé kořeny. Vystudoval ekonomii a politické vědy na Miamské univerzitě v Ohiu. Je ženatý, s manželkou Jannou, která je daňovou právničkou, má dceru a dva syny.

Paul Ryan
Zdroj: ČTK/AP/Anthony Wahl