ČT nabídne exkluzivní rozhovor s nejbližší spolupracovnicí zavražděného novináře. Svou identitu musí skrývat

Exkluzivní rozhovor s novinářkou Pavlou Holcovou (zdroj: ČT24)

Od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka uplynuly už čtyři týdny. Jeho nejbližší spolupracovnice Pavla Holcová teď poprvé promluvila před televizními kamerami. Při vzpomínce na zavražděného kolegu se jí v očích objevují slzy. Slzy, které nemá nikdo vidět. Stále je pod policejní ochranou a kvůli změněné vizáži musí její tvář zůstat skryta.

Pavla Holcová v minulých dnech doplnila mezinárodní investigativní tým, který na Slovensku navázal na práci zavražděného novináře. Při odpovědi na otázku, jak zachovat jeho památku, neváhá – tím hlavním je dokončit jeho kauzy.

„Na začátku nám všichni říkali, že na Slovensku mafie není a není ani v Česku. My jsme byli přesvědčeni, že ten případ je mnohem větší a že je potřeba do toho víc šťourat,“ říká v Holcová v rozhovoru pro Newsroom.

Nejtěžší je, že to nadšení a frustraci z objevů nemám s kým sdílet.
Pavla Holcová
nejbližší spolupracovnice Jána Kuciaka

Přesně o to se teď snaží novinářský tým, který v redakci serveru Aktuality.sk vznikl. Postupně se rozrostl, a dnes ho tvoří více než třicítka novinářů z mnoha zemí – například z Polska, Německa nebo z Belgie. 

„Máme možnost se učit od kolegů ze zahraničí a oni na druhé straně mohou pochopit kontext toho, jak se žije na Slovensku. V zemi, která sice je členským státem Evropské unie, ale kde ani zdaleka neplatí taková pravidla jako v Německu nebo ve Švýcarsku,“ říká k tomu Peter Bárdy, šéfredaktor serveru Aktuality.sk, kde pracoval i zavražděný Kuciak. 

S týmem spolupracují i novináři z České republiky – například z deníku MF DNES, serveru Info.cz nebo z České televize a Českého rozhlasu. „Ta vražda spustila na Slovensku obrovskou lavinu, do slovenských redakcí, chodí neuvěřitelné množství tipů, o které se redakce dělí a pracuje na nich ten mezinárodní tým,“ říká Markéta Chaloupská z Českého rozhlasu, která je také součástí týmu.

Právě sdílení materiálů je podle Pavly Holcové klíčové. „Novinářům došlo, že veškeré kauzy budou mít mnohem větší dopad, pokud na nich budou spolupracovat. Pokud si nebudou trvat na exkluzivitě, na tom, že nebudou sdílet informace,“ říká v rozhovoru pro Newsroom.

A mnozí mluví o zásadní proměně, kterou teď slovenská novinařina prochází. „Je to velká změna v myšlení slovenských a možná i zahraničních novinářů, v těchto tématech skončila konkurence,“ upozorňuje šéfredaktor Aktualit.sk Peter Bárdy.

„Ačkoliv za sebou mám 20letou praxi v médiích, nikdy jsem nezažil situaci, kdy by se upozadila veškerá rivalita a soupeření a všichni tahali za jeden provaz a dělali vše pro dobrou věc, kterou je pokračování v odkazu Jána Kuciaka,“ doplňuje ho Martin Pastierovič, který má ve vydavatelství Ringier Axel Springer na starost koordinaci mezinárodního týmu novinářů.