Předvolební heslo o Drahošovi a migrantech bylo zkratkovité, podle Ústavního soudu ale nebylo nezákonné

Volební heslo, které spojilo finalistu prezidentské volby Jiřího Drahoše s imigranty, sice bylo zjednodušující, avšak nevybočilo ze zákonných požadavků na čestnou a poctivou kampaň. Ústavní soud proto odmítl první ze šesti stížností, které obdržel v návaznosti na volbu prezidenta. O těchto stížnostech navázaných na prezidentskou volbu rozhoduje celé 15členné plénum.

Na billboardech a inzerátech ve prospěch Zemanovy kandidatury se objevilo heslo „Stop imigrantům a Drahošovi, tato země je naše! Volte Zemana!“ Drahoš ale odsuzoval kvóty pro rozdělování migrantů a opakovaně prohlašoval, že není „vítač“.

„Nepochybně jde o vyjádření zjednodušující, zkratkovité, v jisté míře expresivní či nepřesné, to ale ještě neznamená, že je lze označit za lživé či nepravdivé,“ stojí v usnesení, které připravoval jako soudce zpravodaj Pavel Rychetský. Hlasovali o něm všichni členové soudu bez odlišných stanovisek.

Podle soudců sice heslo naznačuje, že v případě Drahošova vítězství by se Česko mohlo otevřít imigrantům v nežádoucí míře, avšak nešlo prý o konstatování faktu, ale pouze o „hodnotící soud ve smyslu úvahy nad možnými politickými následky jeho vítězství“.

„Takováto polemika je přirozenou součástí každé volební kampaně a je v první řadě na protikandidátovi, aby ve vztahu k veřejnosti sám komunikoval své politické postoje a případně aby v tomto ohledu uvedl vyjádření jiných kandidátů na pravou míru,“ rozhodli ústavní soudci.

Šíření klamných hoaxů nešlo podle soudců přičíst Zemanovi

Pod odmítnutou stížností byli podepsaní čtyři voliči z Prahy. Ti kritizovali také předvolební šíření klamných sdělení neboli hoaxů a také zastřené financování Zemanovy kampaně. Hoaxy ale nebylo podle ústavních soudců možné přičíst Zemanovi, u financování kampaně pak pisatelé stížnosti ani netvrdili, že by vedlo k hrubému ovlivnění výsledku voleb.

ÚS musí rozhodnout ještě o pěti stížnostech: ty obsahují výhrady ke kampani vítěze voleb, ale také vůči procesu registrace kandidátů nebo právní úpravě volby. O stížnostech s tematikou prezidentské volby automaticky rokuje plénum, tedy sbor všech 15 soudců. Plénum neváže žádná lhůta.

Specializovaný senát Nejvyššího správního soudu obdržel po skončení voleb asi 70 stížností, nevyhověl však žádné z nich. NSS konstatoval, že kampaň byla ostrá, místy zavádějící a zjednodušující, ale žádnou nezákonnost hrubě ovlivňující výsledek voleb soud nezjistil.