Jaro nahlédlo do Česka, ale ještě nezůstává. Příští dny přinesou tání a povodně, ale i velké ochlazení

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Jaro na sklonku zimy, které přinesl víkend, sice polevilo, ale skutečné ochlazení přinese zase až další víkend. Pondělí bude ještě poměrně teplé, ale také deštivé. I když v úterý déšť zeslábne, zejména kvůli tání na horách lze očekávat zvýšení hladin vodních toků. Někde by mohly dosáhnout i prvního povodňového stupně.

Počasí opět rozděluje Česko na dvě části. Na západě bude tentokrát chladněji, na východě tepleji. I v té chladnější části budou ale teplotní maxima na polovinu března docela vysoká: 7 až 12 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku pak lze očekávat 12 až 17 stupňů Celsia a dokonce i v Beskydech a Jeseníkách by mohly teploty vystoupat k 7 až 8 stupňům.

Od západu také přichází déšť. Nejvíce vody spadne v západních Čechách – až 20 nebo 25 litrů na metr čtvereční za dvanáct hodin – a vydatně může pršet také v Krkonoších.

Spíše přetrvávající vysoké teploty než déšť ale budou mít vliv na naplněnost koryt. Na horách taje, což by se mělo nejvíce projevit v úterý. „Není vyloučeno, že na některých tocích může být dosažen první stupeň povodňové aktivity,“ upozornil meteorolog Vladimír Piskala.

V úterý by také měly být teploty v republice již méně rozkolísané, stále se ale budou pohybovat kolem deseti stupňů či mírně nad nimi. Bude tomu tak až do čtvrtka, teprve potom by mělo přijít ochlazení. Ve čtvrtek by mohlo již nad 800 metry i sněžit. 

Od sedmnácti stupňů zpět k nule

Konec týdne pak přinese ochlazení, takže i třetí víkend v řadě bude zase úplně jiný. Není ale ještě zcela jasné, jaký přesně bude. Některé modely počítají s tím, že v nižších polohách se sice ochladí, teploty ale zůstanou asi 5 stupňů nad nulou.

„Některé běhy modelů se ale přiklánějí spíše k chladnější variantě, kdy by se k nám měl dostávat od severovýchodu chladný arktický vzduch. Teploty by se mohly pohybovat kolem nuly, případně i pod nulou, a to i v nížinách,“ doplnil meteorolog.