Kožichy uklidit, deštníky připravit. S oteplením přijde v příštích dnech déšť

Mrazivé počasí skončilo a oteplování bude pokračovat i v dalších dnech. V neděli může být až 16 stupňů Celsia a i během dalších dnů se teploty udrží na dvojciferných číslech. S mrazem ale skončí dny s jasnou oblohou, bude převážně deštivo a slunce se ukáže jen občas.

V pátek bude oblačno až polojasno, na jihu a východě zpočátku až zataženo a místy déšť. Ráno se ještě může objevit náledí, teploty budou kolem nuly. Na horách ještě může slabě sněžit. Večer se začne od jihozápadu znovu zatahovat. Teploty dosáhnou 7 až 11 stupňů Celsia.

V sobotu už nejvyšší denní teploty na většině území přesáhnou 10 stupňů, nad nulou se udrží i ráno. Obloha bude oblačná až zatažená. Během dne bude místy pršet, srážky budou četnější hlavně na severozápadě.

V neděli mohou maxima vystoupit až k 16 stupňům Celsia, při nízké oblačnosti ale bude jen 8 stupňů. Objevit se může mrholení, k večeru bude oblačnosti přibývat a večer přijde déšť.

Nejteplejším dnem bude zřejmě neděle
Zdroj: ČT24

Sníh zatím odtává pomalu

Oteplování bude mít vliv i na tání sněhu. „Vody je ve sněhu na horách dost, více než miliarda m³, tedy přehrady Orlík a Lipno dohromady. Tání ale bude postupné, v noci se navíc teploty budou držet kolem nuly, což zbrzdí odtávání. Hladiny by tak měly růst jen mírně. Situace se ale může změnit v následujícím týdnu, kdy začne silněji pršet,“ říká meteorolog ČT Vladimír Piskala.

Výhled na příští týden totiž naznačuje, že bude převážně zataženo až oblačno a déšť bude častější. „V pondělí bude přes Česko přecházet fronta s deštěm, který může být na některých místech i vydatný,“ upozorňuje Piskala.

I v příštím týdnu budou teploty nadprůměrné
Zdroj: ČT24

Podobné počasí má vydržet i v dalších dnech. Teploty budou nad deseti stupni a i v noci se udrží nad nulou. Místy se objeví přeháňky. Sněžit může už jen v nejvyšších polohách, i tam ale bude postupně sněžení přecházet v déšť nebo sníh s deštěm.