Antimonopolní úřad potvrdil pokutu pro Vězeňskou službu. Nelíbí se mu tendr na telefonické služby pro vězně

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) opakovaně zakázal plnění smlouvy ze zakázky na telefonické služby pro vězně. Vězeňská služba podle úřadu porušila koncesní zákon a má zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Rozhodnutí svých podřízených nyní potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Zákaz platí s dvanáctiměsíčním odkladem. Týká se smlouvy, kterou v listopadu 2016 uzavřela Vězeňská služba se společností BVfon Czech Telecommunication. Do té doby telekomunikační služby poskytovala O2. BVfon Czech Telecommunication uspěl s výrazně nižší nabídnutou cenou volání.

Zakázku získalo německé Telio právě prostřednictvím BVfon Czech Telecommunication. O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Upozorňují mimo jiné na to, že cena 1,62 koruny za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí.

Zadavatel porušil zákon, když vybral dodavatele v koncesním řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o zahájení koncesního řízení, aniž k tomu byly splněny zákonné předpoklady. Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 milionů korun.
Petr Rafaj
předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

ÚOHS už vydal v případě této zakázky čtyři rozhodnutí. Současný verdikt je ale ze strany úřadu konečný. Případ ještě může skončit u soudu, pokud tam podá například Vězeňská služba žalobu.