Drahoš a Zeman mají podporu od umělců, sportovců a dalších osobností

Drahoš a Zeman mají podporovatele mezi populárními osobnostmi (zdroj: ČT24)

Zdeněk Troška a Daniela Kolářová. Oba jsou výraznými tvářemi českého filmu, nicméně jejich názor na to, kdo by měl sedět na Pražském hradě, se liší. Herečka Daniela Kolářová by za prezidenta chtěla Jiřího Drahoše, protože podle ní vyznává evropského hodnoty. Režisér Zdeněk Troška naopak volí Miloše Zemana. Člověka, který podle něj nikomu nepoklonkuje a vždy říká svůj názor.

„Myslím si, že skutečně jsme na křižovatce a budeme rozhodovat o tom, jestli chceme zůstat v civilizované západní Evropě a nebo se pokorně vrátíme do sféry ruského vlivu,“ vysvětluje Kolářová.

Miloš Zeman a Daniel Hůlka
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Není to člověk, který by tam jenom papouškoval, postával a v podstatě se nechal viditelně, neviditelně řídit někým v pozadí,“ říká Troška na adresu současné hlavy státu.

Miloše Zemana podpořil během prvního kola volby přímo v jeho štábu zpěvák Daniel Hůlka. K dalším příznivcům se pak řadí i herec Luděk Sobota nebo olympijský vítěz z roku 1968 – sportovní střelec Jan Kůrka.

„Strašně si vážím toho, že má za sebou pět let činnosti, která, myslím, ekonomicky posunula Českou republiku hodně dopředu. A byla by obrovská škoda, aby nenavazoval na toto své dílo,“ tvrdí olympijský medailista a předseda krajské organizace SPO v Plzeňském kraji.

Gott jméno svého favorita nesděluje

Jiří Drahoš a Marie Rottrová
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Jiné známé osobnosti to ale vidí jinak a na Hradě chtějí změnu. Mezi příznivce Jiřího Drahoše patří třeba zpěvák Petr Janda, herec Milan Šteindler nebo dokumentaristka Olga Sommerová. Z řad sportovců ho podporují kajakář Vavřinec Hradilek, fotbalista Vladimír Šmicer nebo hokejista Ondřej Pavelec.

„Pevně věřím v to, že pokud se on stane prezidentem, tak znova usedne na Hradě člověk, který bude spojovat lidi,“ domnívá se Hradilek.

Ne každý ale své preference dává najevo veřejně. Rozruch vyvolalo po prvním kole jméno Karla Gotta. O něm současný prezident řekl, že mu vyjádřil podporu. Zpěvák pak ale vzkázal, že jméno svého favorita nikdy nesděluje.