Nová metoda operací srdce. Chlopně lékaři nahrazují tkání z koně nebo krávy

Události ČT: Lidé s vadami srdeční chlopně mají novou naději (zdroj: ČT24)

Léčení téhož různými způsoby – moderní medicína nabízí stále širší výběr. V pražské motolské nemocnici měla premiéru nová metoda operace srdečních chlopní. Jejich vadami v Česku trpí tisíce lidí. Místo protézy ji chirurgové nahradili upravenou tkání ze zvířecího osrdečníku – tedy vaku obalujícího srdce.

V pražském Motole proběhly v tomto týdnu už dva zákroky, při kterých lékaři „opravili“ vadnou srdeční chlopeň za pomoci zvířecí tkáně osrdečníku. A do budoucna by podobných případů mohlo být několik desítek ročně.

Lékaři odeberou potřebnou tkáň přímo z osrdečníku pacienta, nebo použijí speciálně upravený materiál z hovězího či koňského vazivového obalu srdce.

„Je speciálně připravený tak, že nemá žádné buňky koně nebo krávy. Je připraven takovým způsobem, že se může okamžitě nebo téměř okamžitě použít,“ uvedl Jaroslav Benedík z Oddělení hrudní a kardiovaskulární chirurgie, Universitätsklinikum Essen.

V německém Essenu český lékař novou metodu používá už dva roky. Domů se přijel podělit o zkušenosti.

„Odstraníme starou chlopeň, která je většinou zdegenerovaná, kalcifikovaná a pak místo ní našijeme nový materiál,“ uvedl Benedík.

A díky této metodě by do budoucna mohlo být úspěšných operací několik desítek ročně.

Nová chlopeň pak vypadá jinak než u všech ostatních pacientů a je potřeba na to po zákroku upozornit i ošetřujícího kardiologa. Namísto téměř rovných linií se formuje do tvaru větrného mlýnu.

Operace je podle lékařů zvlášť vhodná pro mladé pacienty a na rozdíl od běžné náhrady chlopně po ní lidé nemusí užívat léky na ředění krve.