Podnikatele Čadka posílá soud na pět let do vězení za pokus vylákat miliony z České pošty

Podnikatel Lukáš Čadek má jít na pět let do vězení za to, že se podvodně pokusil vylákat peníze z České pošty, s níž měl spory. Pětiměsíční podmínku dostal Kamil Choc, který podle obžaloby chtěl po Čadkovi úplatek za to, že spory s poštou pomůže urovnat. Soud však tuto trestnou činnost překvalifikoval na šíření pomluvy. Středeční rozsudek pražského městského soudu není pravomocný. Případ bude řešit odvolací soud, k němuž se Čadkův advokát odvolal. Choc s Čadkem vinu odmítají.

Čadek na poštách prodával šicí boxy a drobné hračky a sortiment chtěl rozšířit. Plánoval, že bude nabízet prodej dárkových poukázek, za které by zákazníci dostali drobné výhry jako trička a další textil. Podle pošty to ale jevilo známky loterie, ke které neměl podnikatel oprávnění, a i proto ze zakázky sešlo.

Čadek mezitím nakoupil zboží za více než 15 milionů korun, které mělo sloužit jako výhra za zakoupení stíracího losu. Šlo hlavně o trička a další textil. Pak podal na poštu trestní oznámení a kvůli obchodnímu sporu po ní požadoval 27 milionů korun. Podle detektivů si ale důkazy o nároku na peníze vymyslel a falšoval i klíčové e-maily, v kterých se snažil přesvědčit, že pošta uznala svoji chybu.

Obžaloba Čadka vinila z toho, že chtěl podvodně vylákat z pošty peníze, jelikož se mezitím zbavil zboží, které do údajné loterie nakoupil. Aby peníze získal, tak si podle spisu vymyslel legendu o vzniklé škodě z ústní smlouvy, která nebyla splněna. Státnímu podniku mimo jiné vyhrožoval mediálním zveřejněním své kauzy.

Exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vystoupil  ve středu u soudu jako svědek. Znovu odmítl, že by měl on sám nebo sociální demokracie dostávat úplatky, které souvisí s kauzou kolem České pošty. Případ v roce 2015 rozbouřil politickou scénu a kauzu řešilo i vedení Bezpečnostní rady státu.

Policie Čadka obvinila z korupce poté, co tvrdil, že po něm Choc chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. Policisté tehdy obvinili i Choce, který kvůli tomu má pozastavené členství v ČSSD. V médiích se v souvislosti s případem objevovaly informace, že milion měl jít sociální demokracii a dva miliony přímo Chovancovi. Vyšetřování ale neprokázalo, že by exministr v případu figuroval.  

Chovanec před soudem uvedl, že Choce poprvé viděl až při soudním jednání. „Složitě se mi vysvětluje, že neznám člena sociální demokracie, ale je jich tam 20 tisíc a pana Choce jsem viděl poprvé v životě,“ uvedl Chovanec, který je nyní zastupujícím předsedou sociální demokracie.

Před soudem řekl, že „má svědomí čisté“. „Žádné úplatky jsme nepožadovali, doufám, že se to celé u soudu objasní,“ doplnil později v rozhovoru s novináři Chovanec. 

Pod Chovancem se kývalo vládní křeslo

Exministr považuje tento případ za životní chybu. Podle svých slov chtěl pomoct Čadkovi, který v médiích zveřejnil svojí verzi příběhu, podle které mu podnikání s poštou zničilo život.

Případem se předloni v létě zabývalo také předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Podle Chovance se tam musela objasnit situace kolem České pošty a dokázat, že celá kauza je umělá. „Pokud bychom to nevysvětlili, byl by to můj konec ve funkci,“ dodal Chovanec.

Tehdejší ministr se totiž s Čadkem opravdu setkal, na schůzce byl také šéf České pošty Martin Elkán. Čadek prý sliboval, že přinese důkazy o tom, že je v právu. Podle Chovance ale nikdy žádné důkazy nepřinesl a později ho začala vyšetřovat policie.