Nehoda uzavřela dálnici D11 u Chlumce, převrácený návěs hodiny blokoval D8

Nehoda auta a kamionu na sjezdu z dálnice D11 na 68. kilometru u Chlumce nad Cidlinou odpoledne uzavřela dálnici ve směru na Prahu. Zhruba pět hodin byla uzavřena také dálnice D8. Obě dálnice už jsou průjezdné. K dalším nehodám vyjížděli záchranné složky i na řadě dalších míst, hasiči museli odstraňovat popadané stromy.

Na sjezdu z D11 narazilo osobní auto zezadu do kamionu, který jel v pravém pruhu. Jednoho muže z osobního auta hasiči vyprostili a záchranáři jej vrtulníkem přepravili do nemocnice.

Dálnice byla uzavřena mezi 68. a 62. kilometrem ve směru z Hradce Králové do Prahy. Řidiči uzavřený úsek objížděli po silnici I/11. Teď už je místo průjezdné, kamion je odstaven na krajnici.

Několik hodin byla uzavřena také dálnice D8 u Roudnice nad Labem. Ve směru na Prahu u nájezdu na dálnici se převrátil automobil s návěsem, v opačném směru se stala hromadná dopravní nehoda čtyř aut. V úseku se proto tvořily kolony.

Odpoledne se podařilo náklad z přeložit a nákladní vůz odtáhnout. Po 16. hodině byl provoz v obou směrech obnoven a kolony se rozjely. Nehody se obešly bez vážných zranění.

Nehoda menšího nákladního vozidla zablokovala dálnici D8 na 29. km ve směru na Prahu
Zdroj: ČTK

Řadu kolizí v souvislosti s počasím řešila policie hlavně na Litoměřicku a Lounsku. V Podbořanech vyjeli hasiči ráno k dopravní nehodě mikrobusu, kterým cestovalo pět lidí – z toho čtyři utrpěli zranění. „Silnice byla silně namrzlá, byla povolána správa a údržba silnic,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Silný vítr zaměstnal také hasiče, kteří vyjížděli k popadaným stromům. Nejvíce případů bylo zatím hlášeno na Litoměřicku. Strom spadl na zaparkované auto v Podluskách nebo ve Štětí. 

V Krušných horách komplikuje sjízdnost ve vyšších polohách silná vánice. Policie varuje řidiče, aby vůbec nevjížděli na Boží Dar ani na Klínovec. Podle serveru Dopravniinfo.cz jsou velmi špatné podmínky i v Jáchymově, dohlednost je kvůli vánici menší než dva metry.

Na severovýchodě Česka situace klidnější

S následky větru se stále potýkají také obyvatelé Moravskoslezského kraje. Do čtvrtečního poledne tam platila výstraha meteorologů před silným větrem a ledovkou. Výstraha skončila v poledne. 

„Hasiči vyjeli ke dvěma desítkám případů, které souvisely se silným větrem,“ popisuje redaktorka ČT Denisa Kotková. Energetici navíc stále likvidují následky vichřice, která se přes kraj prohnala v minulých dnech. Například v Ostravici stále zůstávají některé domácnosti bez elektrického proudu. 

Ještě ráno dosahovala rychlost větru na Lysé hoře až 110 km/hod, v průběhu dne se ale uklidňuje. V nárazech dosahuje rychlosti 55 km/hod a na horách se blíží 80 km/hod. Ještě během pátku by měl vítr foukat s podobnou intenzitou, pak se uklidní.