Odměny ve volebních komisích vzrostou. Polepší si ale jenom předseda a zapisovatel

Události ČT: Vyšší odměny pro volební komisaře (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra zvyšuje odměny předsedům a zapisovatelům volebních komisí o 500 korun, a to počínaje lednovými prezidentskými volbami. Přijdou si tak minimálně na dva tisíce korun. Suma se naposledy zvedla před devíti lety. Pro řadové členy se ale nic nemění.

Předseda volební komise spolu se zapisovatelem mají v komisi největší zodpovědnost. Už teď jsou jejich odměny vyšší než v případě řadových členů – předseda má 1600 korun a zapisovatel 1500 korun. Od lednových prezidentských voleb se jejich odměna zvýší o pět set korun.

„Aby ti, kteří podepisují a reálně zodpovídají za dodržování zákonnosti, byli profesionálové,“ zdůvodnil zvýšení odměn náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Zvýšené odměny pro volební komisi
Zdroj: ČT24

Na mnoha místech je přitom často problém sehnat do komisí lidi. Třeba Horní a Dolní Jelení jsou na Pardubicku jeden z největších, respektive nejmenších okrsků. Velikost ale vlastně nehraje roli – sehnat lidi, kteří průběh hlasování hlídají, není jednoduché ani v jednom z nich.

Od vyšší odměny si ale zlepšení situace neslibují. „Jsem téměř stoprocentně přesvědčený o tom, že 500 korun navíc zájem vůbec nezmění,“ řekl starosta Horního Jelení Petr Tupec (nestr.).

Podobně věc vidí i předseda volební komise v Dolním Jelení Martin Horáček. Ostatně pro řadové členy se nic nemění, ti budou stále dostávat 1300 korun.

V Kunčicích na Frýdecko-Místecku, kde usilují o více peněz už léta, ale každou korunu vítají. „Bylo by to příjemné. Tato práce je velice zodpovědná, takže by to bylo motivační,“ uvedla Daniela Kociánová, která dělá zapisovatelku.

S třiceti miliony na zvýšení odměn už rozpočet počítá

V Česku je 14 800 volebních okrskových komisí. Pokud se přidá zapisovateli a předsedovi po pětisetkoruně, rozpočet to přijde na téměř 15 milionů korun na jedny volby. Kromě prezidentských přitom příští rok voliče čekají ještě komunální a senátní volby.

„Rozpočtový dopad je 30 milionů korun a s touto částkou se již v návrhu státního rozpočtu počítá,“ podotkl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Problém také je, že Nejvyšší správní soud našel chyby při součtech hlasů v některých komisích. „Ministerstvo vnitra to vzalo velmi vážně a začalo realizovat opatření,“ prohlásil náměstek Mlsna. Například i tím, že v komisi má být nově aspoň jeden úředník.

„Problém není tak rozsáhlý, aby bylo nutné dělat nové a nové požadavky,“ míní místopředseda Sdružení místních samospráv Jan Sedláček.

Někteří starostové už zároveň upozorňují, že takové lidi v obcích nemají. V tom případě jim úředníky podle ministerstva vnitra mohou posílat kraje.