Jeden chybný vrt a lázně v Kuksu jsou bez léčivé vody. Firma se pře s obcí, kdo zjedná nápravu

Lázně v Kuksu jsou stále bez léčivé vody (zdroj: ČT24)

Lázně v Kuksu jsou stále bez léčivé vody. Tento stav trvá už půl roku. Prameny tady vyschly poté, co firma u jednoho ze soukromých domů v obci vyhloubila vrt pro tepelné čerpadlo. Zaplatit nápravu ale odmítá a obec na ni peníze nemá. Hrozí tak, že o léčivou vodu, díky které Kuks vlastně vznikl, přijde nadobro.

Řeka je v Kuksu sice divoká, lidi nad ní ale trápí spíš nedostatek vody. Tři sta let zde vyvěraly léčivé prameny ze skály. Už půl roku se na ní ale neobjevila ani kapka. „Bohužel jednání zatím nevedou k žádnému konci a je to taková přetahovaná, kdo za co může,“ konstatuje starosta Kuksu Jiří Beran.

Jako když vypustíte vanu. Špatně vyhloubený vrt prorazil podle odborníků dno kaverny, ve které se voda shromažďovala. Přes noc vyschly prameny i dvacítka studní u domů v obci. „Voda už nedoteče k tomu prameni a ztrácí se v těch dírách. Bude to potřeba znovu nějak zatěsnit,“ uvedl hydrogeolog z Ochrany podzemních vod Milan Novák.

„My jsme firmu vyzvali, aby provedla opatření k nápravě původního stavu,“ uvedla mluvčí městského úřadu Dvůr Králové nad Labem Miroslava Kameníková. Nestalo se ale nic. Firma vinu odmítá a zaplatit opravu nechce. I když jí hrozí až půlmilionová pokuta. „Snažíme se v tom nějak zorientovat, ale vůbec není jisté, že se to stalo naší vinou,“ řekl ředitel firmy Green Gas DPB Paskov Petr Hemza.

Jenom průzkum, který by přesně popsal, jak voda zmizela, a navrhl způsob, jak ji na Kuks vrátit, bude stát tři miliony korun. „Pro obec našeho formátu je to hodně peněz, museli bychom se zadlužit na spoustu let dopředu,“ vysvětluje starosta Beran.

Starosta věří, že se voda vrátí

Prameny má přitom Kuks dokonce i ve znaku. Kdysi tady bývaly jenom lesy a pověst o léčivé vodě. Právě ta sem přivedla i hraběte Františka Antonína Šporka. „Řekl si, že tu vybuduje lázně, které budou známější než Karlovy Vary,“ vysvětluje průvodce hospitalu Kuks Josef Lindauer.

Starosta však nepřestává věřit, že se léčivá voda do svých míst opět vrátí. „Já tomu věřím a věřím, že to bude ještě za mého života,“ říká Beran.

Že by si časem příroda poradila sama, to podle odborníků moc pravděpodobné není. Bez zásahu člověka už voda k pramenům cestu nenajde.