Výrobce stahuje několik šarží léku na úlevu od chřipky Theraflu Forte

České zastoupení farmaceutické firmy GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSK) stahuje z trhu čtyři šarže léku Theraflu Forte, rozpustný prášek může obsahovat cizorodé částice, upozornil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Některé šarže přípravku, který se používá ke krátkodobé úlevě od příznaků nachlazení, zimnice a chřipky, stahují z trhu také na Slovensku.

Podle vyjádření výrobce, které zveřejnil slovenský státní lékový ústav, přítomnost cizorodých částic v léku je pouze sporadická a nepředstavuje bezpečnostní riziko. Dotčené šarže podle firmy nemají nepříznivý vliv na přínos léku. 

Z českého trhu výrobce stahuje šarže 7FW0198, 7FW0210, 7GW0040 a 7GW0056 léku Theraflu Forte 1000 mg, jehož balení obsahuje deset sáčků rozpustného prášku. „Stažení výše uvedených šarží léčivého přípravku až z úrovně zdravotnických zařízení z důvodu závady v jakosti – možná přítomnost cizích částic,“ popsal důvody postupu SÚKL.

Ze slovenského trhu se přípravek Theraflu Forte stahuje po nařízení tamního státního lékového ústavu. Jeho rozhodnutí se týká šarží 7FW0108, 7FW0194 a 7FW0107. Držitelem slovenské registrace léku je také GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic.