Protest v ordinacích: Je hazard vyhánět lékaře z praxe, prohlásil Kubek. Peněz nepřibude, vzkazuje ministr

Lékařské protesty v Událostech ČT (zdroj: ČT24)

Až sedm tisíc praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů se zapojilo do stávky a neotevřelo ve středu ordinace. Protestují proti růstu byrokracie, podfinancovaným praxím a zavedení elektronických receptů. K akci se připojilo i na 400 lékáren, které na půl hodiny zavřely kvůli nesouhlasu se systémem odměňování. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík z ČSSD vzkázal, že v návrhu úhradové vyhlášky rok 2018 peníze navíc nebudou. Šéf lékařské komory Milan Kubek ovšem uvedl, že peníze nejsou v protestu na prvním místě.

Protesty lékařů podporuje Česká lékařská komora. Její předseda Milan Kubek v Událostech uvedl, že je lepší, když lékaři zavřou ordinaci na jeden den, než kdyby ji zavřeli navždy. „Vadí nám trvalý nárůst administrativy, skutečnost, že máme stále méně a méně času na pacienta. Vadí nám povinné zavádění elektronických receptů. Jsme v situaci, kdy nemáme dostatek praktických lékařů a zejména na venkově mají lidé problém vůbec sehnat lékaře,“ sdělil Milan Kubek.

Ve zdravotnictví jsou napjaté vztahy vždy v době, kdy se řeší úhradová vyhláška. Vždycky se najde skupina, která není úplně spokojená. V Česku dnes máme vysoký počet lékařů, jenže mizí z nemocnic, přesouvají se do ambulancí. Ale my musíme zabránit tomu, aby nemocnice zavíraly lůžka.
Miloslav Ludvík
ministr zdravotnictví

Kubek: EET v ordinacích je nesmysl

Proto je podle Milana Kubka naprostý hazard vyhánět praktické lékaře důchodového věku do penze. „Rovněž zavádění elektronické evidence tržeb u lékařů, kteří mají drtivou většinu svých příjmů bezhotovostně prostřednictvím zdravotních pojišťoven a v hotovosti reálně nic nevybírají, je také nesmysl, který zatíží lékaře administrativou, prodraží poskytování zdravotní péče a zase bude tou herdou do zad, která vyžene část lékařů mimo praxi,“ uvedl šéf lékařské komory.

Protestujícím lékařům vadí srovnávání příjmu celé ordinace, která má kromě platu lékaře a sestry také další náklady jako nájem ordinace, její provoz a zdravotnický materiál, s příjmem lékaře v nemocnici. Zatímco v nemocnicích vláda slíbila růst platů o deset procent a pro lůžkovou péči počítá s navýšením úhrad meziročně o devět miliard korun, praktičtí lékaři nemají navíc dostat nic.

Podle náměstka ministra Romana Prymuly ale slouží jenom přes 30 hodin týdně, zatímco lékaři v nemocnicích i 50 až 60 hodin. Podle Ludvíka navíc ordinace na rozdíl od nemocnic nevykazují konkrétní strukturu nákladů.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka: Cítíme podporu ze strany pacientů (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) v reakci na protest uvedl, že požadované peníze v úhradové vyhlášce na příští rok nejsou. Ze 16 miliard korun navíc půjde většina na zvýšení platů v nemocnicích, do následné péče a na drahou specializovanou léčbu. 

„Zbyly necelé čtyři miliardy korun, které jsme rozdělili tak, aby na každého něco zbylo. Musím odmítnout, že někomu příjmy klesnou, protože to pravda není,“ řekl ministr. Podle protestujících praktiků a lékárníků jim ale úhrady podle návrhu neporostou. Ambulantní specialisté, kteří také protestují, mají v návrhu navíc 800 milionů korun.

Žádáme pacienty o trpělivost, shovívavost a podporu akce. Cílem je udržet dostupnou praktickou lékařskou péči na venkově, což je v zájmu pacienta. Zavíráme nyní na jeden den, abychom nemuseli příště zavřít navždy.
Petr Šonka
předseda Sdružení praktických lékařů

Do protestů se podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky zapojilo podle regionů 70 až 100 procent lékařů. Nadprůměrně bylo stávkujících například ve Zlínském, Olomouckém a Libereckém kraji. Někteří stávkující lékaři ale ošetřovali aspoň akutní případy. Další se ke stávce připojili vyvěšením plakátů, ordinace však měli otevřené v běžném režimu.

Ve změnu úhradové vyhlášky pro příští rok už protestující lékaři nevěří. Chtějí ale, aby nová Sněmovna do konce roku zastavila povinnost elektronických receptů. Protestující věří, že eRecepty od ledna povinné nebudou.

„Spoléháme na novou Sněmovnu a také na to, že ministr zdravotnictví má v rukou úhradovou vyhlášku, která lze napsat tak, aby nebyl eRecept povinný a uměla by vyřešit období, než se zákon upraví,“ uvedl předseda Petr Šonka. Ve změnu úhradové vyhlášky na příští rok už nevěří, bude se jednat až o té na rok 2019. „Než o jednorázovou změnu nám jde o to, aby se přijaly mechanismy k spravedlivějšímu rozdělování peněz,“ doplnil.

„Minulý týden měl protest symbolickou formu, nyní jsem už ordinaci zavřel,“ řekl praktický lékař Radoslav Špalek z Horní Moštěnice na Přerovsku. Pacienty se prý snažil včas informovat. „Informace o stávce visí na dveřích a každý, kdo přijde, ji hned uvidí,“ podotkl. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Současná politická reprezentace už nic moc nezmění, byť drobnosti by mohla, ale to je iluzorní. Je to vztyčený prst a upozornění směrem k budoucí nomenklatuře, že pokud s námi bude jednat stejně arogantně jako současné vedení ministerstva, tak máme plán B. Blíže se k tomu ale vyjadřovat zatím nechci,“ řekl krajský šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šubrt.

Nemocnice na protesty reagovaly rozdílně. Strakonická nemocnice kvůli nim rozšířila ambulanci. Řada dalších nemocnic ale žádná speciální opatření neměla a případné pacienty ošetřovali v ambulancích lékaři, kteří tam normálně ordinují.

Upozornění pro pacienty na dveřích jedné z ostravských ordinací
Zdroj: ČTK

Lékárny zavřely na půl hodiny

Protest podpořily i stovky lékáren. Zhruba 400 jich dopoledne na půl hodiny zavřelo, dalších 1500 se připojilo symbolicky. Lékárníky rozhněval návrh úhradové vyhlášky na příští rok, protože podle nich neřeší stav a problém prohlubuje. Nastavené podmínky jsou podle nich likvidační zejména pro malé lékárny, které nejsou součástí řetězců.

Vadí jim i narůstající administrativa v souvislosti s plánovanými eRecepty, které pro některé lékárníky prý znamenají i další náklady a nesplňují to, co se od nich očekávalo, tedy vyhnout se duplicitám při vydávání léků.

Lékárny se k protestu připojily na půl hodiny
Zdroj: ČT24

Lékárníci chtějí dorovnání platby za vydaný recept na úroveň zrušených regulačních poplatků. Elektronický recept, který budou muset lékaři od roku 2018 vydávat, jim podle České lékárnické komory až třikrát prodlouží práci. Navíc na rozdíl od lékařů nedostanou kompenzaci, aby nové povinnosti přizpůsobily své počítače.

Také lékaři tvrdí, že systém elektronického receptu je nepřipravený a nemá slibované možnosti, jako je kontrola souběhu a vzájemných působení předepsaných léků. Měl by být podle nich proto dobrovolný. Lékaři budou muset od ledna příštího roku každý vystavený recept odeslat i na centrální úložiště. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka řekl, že důvodem odmítání eReceptu není to, že by lékaři neuměli s počítačem. Nelíbí se mi jim ale další povinnosti, které na ně stát klade. 

Hrozí zánik až 600 lékáren, tvrdí komora

„Domníváme se, že pacienti by měli mít možnost rovné a dostupné péče,“ řekla lékárnice z Bystřice u Benešova Kristina Pilátová. Současný systém to podle ní neumožňuje a nutí pacienty cestovat podle toho, kde jsou jak vysoké doplatky za léky. O cenách léků přitom lékárníci nerozhodují.

Nastavené podmínky jsou podle Pilátové likvidační zejména pro malé lékárny, které nejsou součástí řetězců. „Bohužel to nikdo nechce vidět. Každého zajímá jen statistika, která ukazuje, že lékárny sice zanikají, ale zase vznikají nové. Vznikají ale v centrech, kde je větší koncentrace lidí, a likvidují se lékárny na malých městech,“ řekla lékárnice. Podle České lékárnické komory hrozí zánik až 600 lékáren.

Stárnou lékaři i pacienti, shodli se Šonka a Ludvík (zdroj: ČT24)
Vláda zase jenom hasí akutní problémy tím, že někam přisype peníze. Ale nepřipravila koncepci zdravotnictví. Nemocniční systém sice potřebuje finance, ale také restrukturalizaci. Není to tak, že se všichni dohodneme a každý z něčeho ustoupí. Ministerstvo tady jasně preferuje jednu skupinu a ustoupit museli všichni ostatní.
Petr Šonka
předseda Sdružení praktických lékařů ČR

„Myslím si, že primárním úkolem lékárníka je především pomáhat lidem, nikoli prodat co nejvíce léků,“ uvedl lékárník Filip Škarda z Prahy 3, který se k protestu také připojil. „Není přípustné, aby lékárníci byli závislí na zlovůli úředníků na ministerstvu zdravotnictví nebo na ministrovi zdravotnictví samotném,“ řekl dále Škarda a označil současný způsob rozdělování peněz za „netransparentní a klientelistický“. 

Zubaři protest podpořili, ordinace ale nezavřeli

Protestu se vedle praktiků a ambulantních pediatrů účastnilo i Sdružení ambulantních specialistů – tedy svaz sdružující internisty, neurology, chirurgy, ortopedy nebo alergology se soukromou praxí. Protesty podpořili i zubní lékaři, ti ale své ordinace nezavřeli. 

Doktoři protestovali už minulý týden v úterý, zapojilo se jich až 12 tisíc. Ordinace byly otevřené a lékaři měli na rukávech černé pásky jako symbol „pohřbívání“ jejich praxí. Úhradová vyhláška, proti které protestují, zatím není definitivní, hotová má být na konci října.