Pobodaný mladík přežil jen zázrakem. Směnárník dostal za útok nožem 10 let

Za pobodání zákazníka v obchodním centru na pražské Floře má jít směnárník Hajdar Hamíd ar-Rašíd na deset let do vězení. Podle pražského městského soudu muž věděl, že může mladíka zabít, což se nestalo jen šťastnou náhodou. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro odvolání. Za pokus o vraždu hrozí směnárníkovi až osmnáct let.

K incidentu došlo letos v březnu. Směnárník se dostal do sporu s mladším mužem poté, co zaslechl, že se ve směnárně domlouval na výměně peněz s další zákaznicí. Podle obžaloby se směnárník a muž začali nejprve vzájemně urážet, slovní rozepře pak přerostla ve fyzickou potyčku. Při ní ar-Rašíd vytáhl nůž a muže opakovaně bodl. Zasáhl mu srdce a játra.

Napadený přežil jen zázrakem

Zraněného muže nechal ar-Rašíd ležet na zemi a vrátil se do směnárny. Život mu zachránili lékaři v blízké vinohradské nemocnici. To, že mladík přežil, označil znalec Jiří Hladík za „medicínský zázrak“.

Soud vyhověl návrhu státní zástupkyně, která navrhovala trest při dolní hranici trestní sazby. „Bylo nepochybně prokázáno, co se mezi obžalovaným a poškozeným stalo,“ uvedl předseda trestního senátu Jan Šott. Ve sporu byl podle něj směnárník aktivnější a agresivnější, například mladíka jako první strčil.

Ar-Rašíd vinu nepopírá, tvrdí ale, že si na útok nožem nepamatuje. Zdůraznil, že v Čechách žije 18 let, pracuje a má tu rodinu. Když slyšel, že se muž domlouvá se ženou na výměně peněz, rozčílilo ho to. Myslel si, že jde o podvodníka. Nožem prý zaútočil poté, co ho mladík udeřil do obličeje a shodil mu brýle. Tvrdil také, že měl mladík i rasistické narážky, to ale napadený popřel.

Podle znalců muž útočil v afektu

Podle znalce Vlastimila Tichého není obžalovaný agresivní. Lékaři u něj nenašli žádnou duševní poruchu. Muž podle nich útočil v afektu a jednal zkratkovitě. „V dané chvíli neuvažoval, jaké to může mít následky,“ dodal Tichý.

Obhájce směnárníka Eduard Bruna proto soudu navrhl, aby čin překvalifikoval na mírnější pokus o zabití, protože prý jednal v silném rozrušení. Směnárníkovi by tak hrozily tři roky až deset let. „Úmysl (pokusu o vraždu) je třeba dovozovat ve chvíli, kdy zaútočil nožem,“ uvedl ale soudce. Dodal navíc, že směnárník začal bodat v okamžiku, kdy už byl muž na odchodu.

V nemocnici byl napadený měsíc. Dodnes má prý zdravotní následky, nemůže pracovat jako truhlář, kvůli zranění se údajně nemůže věnovat ani sportu. Jako náhradu majetkové i nemajetkové újmy žádal u soudu 1,2 milionu korun, soud mu přiznal necelých 520 tisíc. Útočník muži zatím poslal 120 tisíc korun.