Rozhodnutí o Nikulinovi, kterého USA viní z hackerských útoků, se oddaluje

Reportáž: Rozhodnutí o Nikulinově vydání se protahuje (zdroj: ČT24)

Kauza údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, o jehož vydání z Česka žádá jak Rusko, tak USA, se protahuje. Městský soud v Praze rozhodl o možném vydání do obou států už koncem května, po Nikulinově stížnosti však spis putoval ještě k pražskému vrchnímu soudu a zde rozhodnutí zatím nepadlo. Vyšší instance totiž už čtvrt roku čeká na dodatečné dokumenty z USA.

Čeští policisté zadrželi Nikulina loni v jednom z pražských hotelů. USA muže viní z devíti různých skutků z let 2012 až 2013, mimo jiné z útoku na profesní síť Linkedin. Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Moskva se navíc dala slyšet, že udělá vše pro to, aby Nikulin neskončil v amerických rukách.

Samotný devětadvacetiletý mladík popírá, že je hackerem. Obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI, kteří prý po něm výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Agenti FBI už ho také v Praze dvakrát vyslechli a zajímali se právě o útok proti Clintonové. „Měl jsem na sebe vzít vinu a přiznat, že to bylo z příkazu ruské vlády. Sliboval mi, že za to budou všechna obvinění vzata zpět,“ řekl v květnu před tuzemským soudem. Vydán nechce být nikam, dává ale přednost extradici do vlasti – i proto, že mu tam hrozí výrazně nižší trest.

Americké mlčení

Letos v červnu pražský městský soud nepravomocně rozhodl o tom, že vydání je přípustné do obou velmocí. Po Nikulinově stížnosti proti vydání do USA se ale případem začal zabývat vrchní soud, a Rusova cesta z pankrácké věznice se tím výrazně oddálila.

Praha totiž požádala Washington o doplňující dokumenty k Nikulinově komunikaci na internetu a seznam IP adres, ze kterých se měl připojovat k americkým serverům. Soud chce od Američanů také vědět, podle jaké právní úpravy by ho soudili. „O informace jsme zažádali a teď je na americké straně, kdy budou doručeny,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Odpověď nepřišla ani po třech měsících.

Pelikán zřejmě rozhodovat nebude

Pokud i vrchní soud rozhodne, že Nikulin může být vydaný do USA i do Ruska, bude mít konečné slovo ministr spravedlnosti, který může obviněného po vlastní úvaze nevydat i tehdy, pokud je extradice podle justice přípustná.

Vzhledem k průtahům v případu je zjevné, že Robert Pelikán (ANO) již ve stávajícím funkčním období v Nikulinově diplomaticky citlivé kauze rozhodnout nestihne – a to potvrzuje i ministerstvo: „Vzhledem k blížícímu se termínu voleb je velmi nepravděpodobné, že by to byl ještě ministr Pelikán, kdo by o tom rozhodoval.“

Vydáno pod