Strážníci si stěžují na přestupkový zákon. Vadí jim pomalý zápis do registru i vypisování napomenutí

Události ČT: Strážníci kritizují přestupkový zákon (zdroj: ČT24)

Právě čtvrt roku platí nový zákon o přestupcích. Strážníci říkají, že jim zkomplikoval práci. Prohřešky už nemůžou vyřídit domluvou, ale musí udělit napomenutí a sepsat o tom protokol. Navíc se do registru přestupky zapisují později a městský policista tak často nezjistí, že jedná s recidivistou.

Například rušení nočního klidu je přestupek nově trestaný až desetitisícovou pokutou. Ale to, jestli už dotyčný někdy noční klid porušil, by zasahující strážníci ani nemuseli zjistit a uložili by nižší pokutu. A to přesto, že by hned na místě ověřovali, jestli se dotyčný stejného přestupku už v minulosti nedopustil. 

„Pravděpodobně dochází k tomu, že správní orgány nedodržují zákonnou lhůtu pro to, kdy mají provést záznamy do evidence přestupků,“ říká k tomu ředitelka Rejstříku trestů Radka Paulová. Vyplývá to ze statistik. Zatímco přes prázdniny to vypadalo, že k přestupkům v červenci a srpnu příliš nedochází, v září se čísla za tyto dva měsíce doplnila.

„Co se týká přestupků, které do systému zapisuje Městská policie Brno (například bloková pokuta na místě), k žádné prodlevě ani problémům nedocházelo,“ odmítá kritiku Zuzana Šrámková z brněnského magistrátu. „Pokud by takový problém nastal, budeme jej řešit s příslušnými orgány,“ dodává mluvčí pražského magistrátu Vít Hofmann.

Strážníkům chybí také možnost vykázat pachatele z místa nebo řešení situace domluvou. Místo toho se vypisuje napomenutí, což na místě zabere víc času.

Ministerstvo vnitra, které zákon předložilo, je ale s jeho podobou spokojené. Změny se připravovaly přes deset let.