Svobodná Evropa přestala mluvit česky před 15 lety

Přesně před 15 lety – 30. září 2002 ukončilo své české vysílání Rádio Svobodná Evropa. V době komunistické totality bylo jedním z mála objektivních zdrojů informací v Československu. V Mnichově sídlící rozhlasová stanice financovaná Spojenými státy vysílala v češtině od roku 1950, pravidelné vysílání se rozjelo o rok později.

České vysílání se od mateřské Svobodné Evropy oddělilo ještě před jejím stěhováním z Mnichova do Prahy. V únoru 1994 Výbor pro zahraniční vysílání USA rozhodl o vzniku neziskové organizace s názvem Rádio Svobodná Evropa (RSE), která začala v červenci 1994 vysílat z budovy Českého rozhlasu.

Ukončení českého vysílání Spojené státy, které se na jeho financování částečně podílely, odůvodnily bojem proti terorismu a potřebou financovat rozšíření vysílání do jiných zemí. „Po útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku bylo třeba vybudovat vysílání pro Afghánistán a vůbec na Střední Východ a peníze, kterými se financovalo české vysílání, byly zapotřebí tam,“ vzpomíná poslední ředitelka českého vysílání Olga Kopecká-Valeská.

Olga Kopecká-Valeská: Za svobodu se bojuje, k demokracii je třeba vychovávat (zdroj: ČT24)

V dalších letech tak Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) postupně přestalo vysílat do zemí bývalého východního bloku, poté co většina těchto států vstoupila do EU a NATO.

Také šlo ale o to, že se Američané domnívali, že když je svoboda, je automaticky i demokracie. Bohužel to tak ale není. Já mám zásadu, že za svobodu se bojuje, ale k demokracii se musí vychovávat a je to dlouhodobý proces.
Olga Kopecká-Valeská
poslední ředitelka českého Rádia Svobodná Evropa

Americká vláda značně omezila financování už po pádu komunistického režimu. V roce 1994 se rozhodlo o přestěhování vysílání z Mnichova do budovy bývalého Federálního shromáždění v centru Prahy. Z bývalé parlamentní budovy poprvé RFE/RL zazněla v březnu 1995. Po teroristických útocích na New York a Washington v září 2001 se také ihned začalo z bezpečnostních důvodů uvažovat o přemístění stanice dál od centra. V květnu 2009 bylo oficiálně otevřeno nové sídlo na Hagiboru v Praze 10, odkud rádio v současnosti vysílá do světa.

Jako archeoložka bych jim nemohla tak škodit, říká Olga Kopecká-Valeská

Pravidelné vysílání rádia Svobodná Evropa v češtině začalo v květnu 1951 z mnichovského studia větou: „Volá hlas svobodného Československa, rozhlasová stanice Svobodná Evropa.“ Podnět k založení Svobodné Evropy dala vláda USA již v roce 1949, kdy vznikla komise k jejímu vytvoření.

Pro Svobodnou Evropu pracovala Olga Kopecká-Valeská od roku 1965, to už dva roky žila v Nizozemí. A do vysílání se dostala řízením několika okolností. Sama považuje za významné, že jí režim ještě doma v Československu zakázal studium archeologie. „Já tomu říkám, že si dali komunisté gól do vlastní branky, protože jsem jim zcela jistě víc škodila jako redaktorka Svobodné Evropy než jako archeoložka,“ vypráví.