Chybí strážníci, města si proto najímají bezpečnostní agentury

Události: Nedostatek strážníků řeší obce najímáním bezpečnostních agentur (zdroj: ČT24)

Nedostatek strážníků přiměl některé obce ke zrušení městské policie. Místo ní si najaly soukromé bezpečnostní agentury. Nejčastěji se pro toto řešení rozhodnou ty nejmenší radnice. Problémy ale začínají hlásit už i větší města. Podle starostů by situaci pomohla vyřešit změna zákona o městské policii.

Obec Bukovany na Sokolovsku městskou policii měla, radnice ji však musela zrušit kvůli nedostatku lidí, kteří by sloužili. Podobně je na tom i Sokolov - tam chybí šest strážníků. Řada radnic, hlavně z menších měst, se situaci rozhodla řešit najímáním soukromých bezpečnostních agentur.

„Tu základní věc, kterou občan potřebuje, myslím, ta security firma splňuje dostatečně,“ uvedl starosta Bukovan Miroslav Stropek (STAN).

O pomoc ale bezpečnostní agentury žádají už i větší města. „Dostáváme několik nabídek, abychom se zúčastnili výběrových řízení na ostrahu jednotlivých městských částí pro Prahu,“ řekl jednatel bezpečnostní agentury Jaroslav Klarner.

Zaměstnanci agentur nemají takové pravomoci jako policisté. Na porušování předpisů mohou hlídky jen upozornit, případně vyfotit důkazy.

„Nemají žádná zvláštní oprávnění na použití zbraně, použití hmatů, chvatů, jako má policie,“ vysvětlil advokát Libor Čihák. Obušky a slzný plyn tak u sebe nosí jen na obranu.

Podle svazu měst a obcí by situaci pomohla změna zákona o městské policii. Starostové by uvítali benevolentnější pravidla pro přijímání nových strážníků, než přinese novela, kterou začátkem srpna podepsal prezident Miloš Zeman. Ta mimo jiné snížila nástupní věk z 21 na 18 let.