Sobotka Junckerův projev chválí, podle Fialy nemá šéf EK řešení současných problémů EU

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal, že šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve svém projevu o stavu EU podpořil soudržnost východní a západní části Unie. Oceňuje také, že předseda komise odsoudil dvojí kvalitu potravin v různých členských zemích. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy ale Juncker nepochopil příčiny současných problémů Unie a nemá jejich řešení.

„Jsem rád, že Juncker ve své zprávě o stavu Unie podpořil soudržnost východních a západních členských států a také konvergenci uvnitř EU,“ napsal Sobotka na Twitteru. Juncker v projevu ve Štrasburku řekl, že Evropa musí dýchat na obě plíce, na tu východní i západní. Všichni občané EU mají podle něj mít rovné možnosti.

Šéf evropské komise rovněž uvedl, že dvojí kvalita potravin v EU je nepřípustná. Češi musí mít podle něj v čokoládě stejně kakaa, Slováci stejné množství ryb v rybích prstech jako kdokoli jiný v Unii. „Výsledek úsilí Česka a Slovenska a dobrý signál: Juncker v projevu o stavu Unie jasně odmítl dvojí kvalitu potravin a diskriminaci spotřebitelů,“ reagoval na slova předsedy komise Sobotka.

Česko a Slovensko na problém dvojí kvality potravin upozorňují dlouhodobě. Sobotka také v letošním roce při jednání s představiteli západních zemí EU zdůrazňoval, že je třeba, aby se sbližovala životní úroveň občanů různých zemí Unie.

Předseda ODS: Juncker nepochopil příčiny současných problémů

Podle Fialy ukázal projev Junckera, že šéf Evropské komise si už sice připouští problémy nynější Evropské unie, ale jejich příčiny nepochopil a nemá jejich řešení.

Juncker v Evropském parlamentu řekl, že komise přijde do konce měsíce s návrhy, jak zrychlit vracení těch, kdo nemají v Evropské unii právo na azyl. Zdůraznil ale zároveň, že Evropa není a nestane se pevností, zůstane naopak kontinentem solidarity, kde najdou útočiště ti, kdo ho skutečně potřebují.

„Nelze zároveň snižovat příliv uprchlíků do Evropy, zvyšovat ochranu vnějších hranic a přitom dál mluvit o bezmezné solidaritě,“ kritizuje projev Fiala. Funkčnost EU podle Fialy také není možné zlepšit sjednocováním dalších oblastí rozhodování, včetně hospodářské a daňové politiky. „Právě překotná a neodůvodněná integrace se jasně ukázala jako jeden ze zdrojů dnešní krize,“ uvedl šéf ODS.

Evropa podle Fialy také nepotřebuje žádný „demokratický skok“, ale skutečné reformy. „Za krizi EU mohou lidé jako současný předseda Evropské komise. Jeho dnešní řeč ukázala, že je nepoučitelný. Měla by být varováním i pro ty české politiky, kteří slepým opakováním receptu ‚více Evropy‘ jen přispívají k prohlubování nedůvěry a krize a žádné skutečné řešení nenabízejí,“ řekl Fiala. 

Celý projev Junckera před europoslanci (zdroj: ČT24)

TOP 09: Projev pozitivní a optimistický do budoucna

TOP 09 ocenila Junckerův jasný postoj k Turecku, odmítnutí tolerance dvojí kvality a plán posílení evropské bezpečnosti. „Projev předsedy Evropské komise Junckera považuji za pozitivní a optimistický do budoucna. Dotkl se v něm téměř všech současných problémů a výzev, kterým Unie čelí,“ uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Juncker se vyslovil pro rychlé zapojení Rumunska a Bulharska do schengenského prostoru. Pomohlo by to podle něj zlepšení ochrany vnější hranice Evropské unie. Opačným směrem podle něj kráčí Turecko, které se v dohledné době nestane členem EU. Podle Ženíška jde o jasný postoj, což ocenil.

Za pozitivní sebereflexi Junckera označil slibovanou snahu řešit problém nelegální migrace ještě před branami EU. „Posílení větší akceschopnosti v oblasti společné bezpečnostní a obranné politiky je namístě,“ konstatoval.

Kladně ohodnotil také plán komise nadále šetřit s novými legislativními návrhy, dokončit energetickou a digitální unii a posilovat jednotný trh. „Pozitivní je i netolerance dvojí kategorie spotřebitelů, která z jeho úst zazněla, i výzva ke kompromisu, který by mohl překlenout rozpory mezi členskými státy,“ uvedl Ženíšek.

Europoslanci k Junckerově projevu o stavu Evropské Unie (zdroj: ČT24)

Šéf EK také v projevu navrhl vznik nástroje, který by technicky a finančně pomáhal státům Evropské unie s přijetím eura. „Pokud má euro skutečně více sjednocovat než rozdělovat, pak to musí být víc než jen měna určité skupiny zemí.“

  • Ondřej Benešík (KDU-ČSL) – poslanec Výboru pro evropské záležitosti: „Pokud se eurozóna rozhodne, že se více semkne, tak bude jenom na nás, zda budeme patřit k eurozóně a ovlivňovat ekonomiku, nebo nikoliv.“
  • Leo Luzar (KSČM) – poslanec Zahraničního výboru: „Je tady obrovský rozdíl v hodnotě eura mezi severskými státy a jižními státy, to je obrovský problém, který má euro před sebou.“
  • Ivana Dobešová (ANO) – poslankyně Výboru pro evropské záležitosti: „V současné době si myslím, že je to pro českou republiku nevýhodné. Stabilita eurozóny není dobrá a eurozóna musí vyléčit své prostředí.“