Údajný ruský hacker Nikulin zůstává ve vazbě, o jeho vydání usiluje Rusko i USA

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin zůstává v české vazbě, se žádostí o propuštění neuspěl. Nikulina zadržela policie loni v říjnu v pražském hotelu. USA ho viní z několika skutků, mezi nimi i z napadení serverů profesní sítě LinkedIn. Domovské Rusko, které si podalo žádost o vydání ve stejný den jako USA, na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži.

Nikulin je ve vazbě od října 2016. O jeho stížnosti proti vazbě už Vrchní soud rozhodoval, a to v listopadu 2016. Český rozhlas tehdy informoval, že Vrchní soud stížnost zamítl. 

Letos v červnu pražský městský soud nepravomocně rozhodl o tom, že vydání je přípustné do obou velmocí. Sám Nikulin popírá tvrzení, že je hackerem, obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI. Vydán nechce být do žádné země. Případně dává přednost extradici do vlasti, kde mu podle jeho právníka Martina Sadílka hrozí výrazně nižší trest. 

Rus tvrdí, že mu FBI nabízela beztrestnost za to, že se přizná k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

  • V případu jde o data ukradená společnosti LinkedIn. Ta provozuje nejpopulárnější profesní sociální síť, která pomáhá firmám hledat zaměstnance a lidem práci. Celkem se na ní pohybuje 430 milionů lidí a podniků.
  • FBI tvrdí, že právě Jevgenij Nikulin z ní před čtyřmi lety ukradl data nejmíň ze 117 milionů účtů. To je víc než čtvrtina celkového počtu uživatelů LinkedIn. Některé ilegální servery uvádějí, že se hacker dostal až do 167 milionů účtů.
  • Citlivá data z nich nebo profily uživatelů se prodávají na internetovém „černém trhu“. Záleží na objemu dat, ale za jeden účet se může platit v přepočtu přes padesát tisíc korun.
  • Jejich kupec pak může vystupovat pod jménem někoho jiného, může ho tak zdiskreditovat před ostatními uživateli nebo třeba z dostupných údajů stvořit úplně novou identitu.