Vraťte budovy za sto milionů, trvá na svém ministerstvo. Před lety je samo darovalo fondu

Kauza Vincentina v Reportérech ČT (zdroj: ČT1)

Ministerstvo obrany trvá na vyklizení a vrácení budovy takzvaného Vincentina, tedy lukrativních nemovitostí na Břevnově nedaleko Pražského hradu. „Trváme na tom, že nadační fond nevyužívá Vincentinum v souladu se smlouvou, u soudu je zneplatnění darovací smlouvy a požadujeme vyklizení objektu a vrácení,“ uvedl v pořadu Reportéři ČT mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Nadační fond získal Vincentinum v hodnotě téměř sto milionů korun v roce 2006 od ministerstva obrany darem. V darovaném objektu měl fond provozovat charitu, ale jak Reportéři ČT zjistili, místo charity plánoval v lokalitě developerský projekt.

První rozsudek letos v srpnu

Kauza vygradovala v roce 2014, kdy policie obvinila několik jejích aktérů kvůli dvacetimilionovému úplatku směřujícímu právě na ministerstvo obrany. V srpnu teď Obvodní soud pro Prahu 1 vynesl v případu první rozsudek.

Obžaloba vinila advokátku Ludmilu Hudcovou, Jaroslava Breníka a Viktora Labského z toho, že od představitele společnosti Limes Romanus Víta Krause vylákali úplatek, za který prostředníci slíbili, že na ministerstvu obrany zařídí odpuštění téměř padesátimilionové pokuty a odblokování přestavby bývalého armádního objektu nedaleko Pražského hradu.

Předsedkyně trestního senátu Helena Králová uvedla, že jsou obžalovaní vinni z jednání, které jim bylo kladeno za vinu. „Soud se opíral zejména o odposlechy, dále se opíral o výslechy svědků,“ vysvětlila Králová při zdůvodnění rozsudku.

Breník s Hudcovou dostali tříleté podmínky. Advokátka navíc musí zaplatit peněžitý trest dvě stě tisíc korun a deset let nesmí působit v advokacii. Labský dostal osmiměsíční podmínku. Všichni obžalovaní vinu odmítají. Jejich advokáti poukazovali na to, že nespáchali trestný čin. Kauzu také označovali jako výsledek policejní provokace.

Pokuta 48 milionů je neplatná

„Od roku 2006 nebo 2007 nadační fond neudělal s objektem Vincentinum v podstatě nic. Číše trpělivosti přetekla a žádáme smluvní pokutu čtyřicet osm a půl milionu korun,“ uvedl v Reportérech ČT mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Dvacet milionů, za které teď padly tři podmíněné tresty, mělo posloužit k tomu, aby ministerstvo tuto pokutu zrušilo a odblokovalo objekt k podnikání. Ve sporu s nadačním fondem o zaplacení pokuty však resort obrany neuspěl.

Městský soud v Praze jako soud odvolací dospěl k závěru, že tato výše smluvní pokuty byla v rozporu s dobrými mravy a podle občanského zákoníku platného do roku 2013 neměl odvolací soud nebo vůbec soud možnost moderovat tuto výši a to znamená, že musel žalobu jako celek zamítnout. Nyní je případ pokuty ve stádiu dovolání u Nejvyššího soudu.