Zloděj lapený „podle předpovědi“. Policie snižuje kriminalitu díky speciálním mapám

Místo činu Kolín. Policie snižuje kriminalitu pomocí speciálních map (zdroj: ČT24)

Česká policie postupně zavádí do své praxe používání speciálních map kriminality. Program, který na základě dřívějších případů hlásí problematické lokality nebo nejčastější dobu loupeží, dosud nejvíce využívají ve středních Čechách, a takto řízeným výjezdům přisuzují i zdárný pokles zločinnosti. V Příbrami se majetková kriminalita snížila o pětačtyřicet a v Kladně o dvacet procent.

Příkladem může být nedávný policejní zásah v Příbrami, kdy hlídka krátce po půlnoci projížděla kolem zdejší garážové kolonie, přesně podle plánu z mapy zločinnosti. Když policisté zaregistrovali rychle odjíždějící auto, dva podezřelé muže ve voze zkontrolovali – a s úspěchem. Jednalo se o zloděje, kteří zrovna jednu z garáží vykradli, a jak se později ukázalo, problémy se zákonem měli už v minulosti.

  • Od prosince 2012 je na internetu přístupná Mapa kriminality. Web zobrazuje dostupné statistiky o zjištěné trestné činnosti na interaktivním mapovém podkladu. Základním ukazatelem je index kriminality – počet spáchaných trestných činů za zvolené časové období na daném území, přepočtený na 10 tisíc obyvatel.  

Příbramská policie úspěch tohoto zákroku přisuzuje právě kriminální mapě. Ta se liší od dřívějšího plánování policejních hlídek v tom, že papíry s údaji o případech či mapu se špendlíky nahradil elektronický systém, který vytvoří mapu na základě přesných dat o spáchaných trestných činech. Podle zaznamenaného místa, kde ke zločinu došlo, a časů (například kdy se krade nejčastěji), si pak policisté dokážou vytvořit velmi detailní obrázek, kam a v kolik mají napnout síly.

Místo činu Kolín. Za tři roky sedmdesátiprocentní propad

V Kolíně, kde mapy testovali jako první, klesla majetková kriminalita během tří let o sedmdesát procent. V Příbrami podle přesného vyhodnocení údajů o zločinnosti plánují hlídky necelé dva roky a i zde hlásí úspěchy. „Majetková kriminalita nám klesla o 45 procent v porovnání letošního roku a stejné doby v roce 2015. Takto razantní pokles přičítám velkou měrou práci s mapami kriminality,“ říká vedoucí územního odboru policie v Příbrami René Peták.

Od dubna nástroj nově používají i policisté v Kladně – a také oni mluví o vysoké efektivitě. „Majetková trestná činnost v porovnání prvního pololetí let 2015 a 2016 stoupala o dvanáct procent. V porovnání za stejné časové období let 2016 a 2017 poklesla o dvacet procent. Takže si myslím, že se naše opatření poměrně osvědčila,“ podotýká vedoucí zdejšího územního odboru Jiří Fejfar.

Mapy už podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána začínají využívat policisté z celé zrepubliky a s jejich pomocí chytili i zloděje, který se dvanáctkrát vloupal do rodinných domků.

Inspirace: Rakousko, Británie, USA

Inspiraci našli čeští policisté u zahraničních kolegů z Rakouska, Spojených států nebo Velké Británie, kde už s podobnými nástroji pracují; například v USA je grafická databáze tak bohatá, že systém dokáže poskytnout i velmi přesnou předpověď zločinu. „Mnohdy se stane, že pachatele zadrží přímo při činu. Myslím si, že jsme na dobré cestě. Mapy, které fungují u nás, tím směrem už pomalu kráčí,“ dodává Fejfar.

Bezpečnostní odborník Andor Šándor nicméně upozorňuje na rozdíly mezi zeměmi a na  to, že co funguje v Americe, nemusí v Česku. „Nevím, zda se naplní americký scénář. Moje zkušenost je taková, že američtí policisté jsou mnohem více nesmlouvaví,“ podotkl. „Pokud  bude cílem eliminovat v maximální možné míře kriminalitu, tak je to asi cesta správným směrem. Otázka je, do jaké míry se to bude dařit v praxi. Počkejme, jak se to osvědčí.“