Kašel s halucinacemi? Dva léky s dextromethorfanem budou jen na předpis

Reportáž: Z volného prodeje mizí dva přípravky na kašel. Kvůli zneužívání (zdroj: ČT24)

Koho trápí kašel, nebude ho již moci zahánět lékem Stopex nebo Vicks Meddex s medem, pokud předem nenavštíví lékaře. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) byly staženy z volného prodeje, protože obsahují dextromethorfan. Ten je ve velké dávce halucinogenní a byly zaznamenány případy jejich zneužívání.

Léky, o jejichž regulaci SÚKL rozhodl, sice bezpečně léčí suchý kašel, ale pacient je musí užívat podle doporučeného dávkování. To se ale stále častěji neděje. „V posledních měsících jsme zaznamenali výrazný nárůst hlášení zneužívání těchto přípravků pro jejich halucinogenní účinky, a to převážně u dospívajících a mladších dospělých,“ uvedl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Mladí lidé se o těchto lécích dozvěděli většinou na sociálních sítích a v internetových diskusích si sdělovali své zkušenosti. „Cejtíte se jak igelitový pytlík, co lítá po baráku a neví, co se děje,“ psali si. „Nejdřív to byly haluze, ale pak to začalo být odporný, špatně se mi dejchalo a měl jsem hrozný schýze, že jsem mrtvej a že mi selhávají ledviny a že se udusím a kdoví co ještě.“

Informace o rizicích ale uživatelé léků na kašel neměli. „Děti a dospívající se domnívají, že když je to běžně prodávaný lék, tak není nebezpečný. Je zde přitom riziko útlumu dechového centra, kómatu a křečí, uživatelé mají také vysoký, nebo naopak nízký krevní tlak,“ varovala primářka adiktologického oddělení bohnické psychiatrické nemocnice Hana Karbanová.

Při předávkování se může dostavit euforie, nekontrolovatelný smích, na druhé straně také pocení, zvracení, zkreslené vnímání reality či paranoia. Kromě poruch vnímání způsobují vyšší dávky hlavně dechové obtíže, při vysoké konzumaci můžou mít lidé i vysokou horečku nebo bušení srdce. Nadměrná dávka léků může způsobit i smrt. Šéf SÚKLu Zdeněk Blahuta doplnil, že několik osob, které medikamenty použily jako opiát, skončilo na jednotce intenzivní péče.

Proč volný prodej? O zneužívání se nevědělo

Ke 14. srpnu eviduje ústav 113 nahlášených případů podezření na závažné nežádoucí účinky spojené se zneužitím tablet Stopex a pastilek Vicks Meddex. Ústav pro kontrolu léčiv upřesnil, že léky s dextromethorfanem dosud byly ve volném prodeji, protože v době, kdy přišly na český trh, neexistovaly žádné informace o zneužívání či závislostech zaznamenaných v klinické praxi.

Již loni vyšlo najevo, že je zneužívání přípravků s dextromethorfanem celoevropským problémem. Jak však upozornil ředitel SÚKL, nemá na regulaci léčiv Evropská unie vliv. „Způsob výdeje je v členských státech EU považován za národní záležitost,“ podotkl.

Česká televize v průběhu úterý kontrolovala ve čtyřech ostravských lékárnách, zda lékárníci o novém nařízení vědí a dodržují ho. V první z nich léky neměli ani na skladě, v dalších dvou je odmítli prodat. V případě lékárenského řetězce Dr. Max se ale prodej Stopexu i Meddexu obešel bez předpisu. „Informace se k nám bohužel nedostala dostatečně včas na to, aby mohla být zanesena do systému,“ vysvětluje mluvčí společnosti Michal Petrov.

Léky jako drogy - letitý nešvar

Zneužívání léků představuje nešvar, se kterým se Česko potýká už několik dekád, ve velkém začalo především v osmdesátých letech, kdy narkomani začali vyrábět pervitin z medikamentů obsahujících efedrin. Ten později vystřídali za pseudoefedrin obsažený v lécích, na který není potřeba ani předpis, protože jsou běžně dostupné pacientům s nachlazením (například paralen). Tedy z prášků na léčbu nachlazení (například paralenu). Omezit jejich prodej se podařilo až v roce 2009.

Za měsíc si pacient smí koupit jen 60 tablet po 30 miligramech a musí se prokázat občankou. Centrálně se takovíto zákazníci sice neevidují, za poledních osm let ale o léky s pseudoefedrinem výrazně poklesl zájem a lékárníci jich každoročně vydávají méně – v roce 2008 odebraly lékárny přes pět milionů balení. V následujícím roce byl objem poloviční.