Obce se kvůli penězům na příští rok chytají za hlavu. Rozhodne premiér, krčí Pilný rameny

Události ČT: Obce se bouří proti plánům rozpočtu na příští rok (zdroj: ČT24)

Svaz měst a obcí poslal ministru financí Ivanu Pilnému dopis, v němž ho zástupci svazu kritizují za peníze, které mají podle Pilného současných plánů dostat ze státního rozpočtu na rok 2018. Vytýkají mu, že nepočítá s penězi na rozvoj obcí, celkově jim chybí až 2,5 miliardy.

Jedna z hlavních stížností starostů míří na to, že v programu, ze kterého se financují opravy místních komunikací, cyklostezky a kulturní památky, není ani koruna. Objem peněz v programu podpory obnovy venkova přitom poslední roky stoupal a řada obcí díky tomu mohla opravit komunikace na svém území.

„Nejen Svaz měst a obcí, ale i Svaz místních samospráv nebo Spolek pro obnovu venkova se shoduje, že jde o brutální zásah, který bude pro obce velmi komplikovaný právě proto, že máme informace, že tyto projekty jsou už nachystány,“ tvrdí předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

František Lukl
Zdroj: ČT24
Od doby, co jsem ve funkci, pomalu jsme na MMR zvyšovali národní dotaci z 800 tisíc na 1,5 miliardy. Protože je za poslední dva roky poptávka na 3 až 4 miliardy, dovolila jsem si na rok 2018 požádat o 3 miliardy. Co jsme dostali, je pouze půl miliardy korun.
Karla Šlechtová
ministryně pro místní rozvoj

Představitelům měst a obcí chybí třeba také dvě miliardy na kofinancování projektů z evropských fondů, z nichž se hradí například rozšiřování kapacit mateřských školek. A svazu hrozí, že nebudou v rozpočtu peníze ani na opravu kulturních památek.

Kupka: Když nejdou zvýšit příjmy z daní, mají obce bez dotace problém

Menší obce z peněz na podporu venkova opravovaly kromě silnic třeba tělocvičny, sportoviště, dětská hřiště, ale i hřbitovy a další veřejná prostranství. Na nutnosti podporovat venkov se shoduje i parlamentní opozice. „V okamžiku, kdy se nedaří navýšit v rámci rozpočtového určení daně daňové příjmy obcí, tak aby takovéto dotace nepotřebovaly, tak se to ukáže jako problém,“ tvrdí místopředseda ODS Martin Kupka.

Uvidí se po schůzce Pilného s premiérem

Ministr financí zatím neřekl, zda peníze na program přidá. Podle něj musí priority rozpočtu určit kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Pan premiér bude muset zřejmě říct, které priority mám potlačit. Protože tím, že máme priorit příliš mnoho, nemáme vlastně žádnou,“ říká ministr Pilný k očekáváním, že premiér Sobotka priority ujasní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Schůzku má mít ministerský předseda s ministrem financí příští týden, po ní by mělo být jasnější, zda obce a města na opravu silnic peníze dostanou, nebo ne.