Kauza Janoušek: Znalec dostal za úmyslné zkreslení posudku podmíněný trest 18 měsíců

UDÁLOSTI: Soud nepravomocně uložil podmínku Jiřímu Dolečkovi (zdroj: ČT24)

Znalec Jiří Doleček dostal za úmyslné hrubé zkreslení znaleckého posudku v případu lobbisty Romana Janouška podmíněný trest 18 měsíců. Musí také zaplatit necelých osm tisíc korun, které dostal jako odměnu za posudek. Doleček ovšem svou vinu odmítá a na svých závěrech ve znaleckém posudku trvá. Čtvrteční verdikt není pravomocný.

Podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Milana Rossiho si znalec Doleček počínal zcela v rozporu jak s etikou, tak i s povinnostmi znalce. Mimo jiné dělal závěry také z odvětví lékařství, což mu jako expertovi z oboru silniční dopravy vůbec nepříslušelo.

Trestný čin prý spáchal hned dvakrát: poprvé, když nepravdivý posudek vypracoval, a podruhé, když jeho závěry prezentoval v hlavním líčení. „Bylo potřeba najít nejpříznivější variantu skutkového děje pro obviněného Janouška. To je v pořádku, znalec takové zadání akceptovat musí, ale pak je na jeho profesionalitě, zda obhájci předloží variantu bez opomenutí zásadních důkazů, k čemuž nedošlo,“ konstatoval soudce. Podle něj si znalci z oboru silniční dopravy zvykli na nepostižitelnost, respektive složitou postižitelnost jejich závěrů. 

„Byl jsem potrestán za stoprocentní pravdu. Lež dostala zelenou,“ kritizoval po vynesení rozsudku Doleček, který si stejně jako státní zástupce ponechal lhůtu k případnému podání odvolání. „Pokud jde o ten peněžitý trest, já to samozřejmě zvládnu, ale obhajoba už mě stála několik desítek tisíc – já už jsem to, co jsem vyfasoval za ten posudek, x-krát zaplatil,“ dodal. Pokud by peníze neuhradil, má jít podle soudce na čtyři měsíce do vězení.

Posudek měl u soudu objasnit, zda Janoušek srazil ženu úmyslně

Lobbista Roman Janoušek stanul před soudem kvůli tomu, že v opilosti naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když pak zastavil na červenou, žena ho dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit.

Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Nedaleko jej dopadli policisté. Ženě, která strávila měsíc a půl v nemocnici, později lobbista zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Janoušek se hájil tím, že řidičku v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi potvrzoval dopravní znalec Jiří Doleček, avšak vyvrátily ji jak odposlechy lobbistova telefonu, tak i revizní znalecký posudek z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

Janoušek byl nakonec za nehodu odsouzen na 4,5 roku do vězení. Do vězení sice nastoupil, výkon trestu má ale dlouhodobě přerušený ze zdravotních důvodů.  

Doleček posudek zpracovával ručně, kamerové záznamy označil za nepodstatné

Lobbistův soudce ale také podal podnět k prověření toho, zda Doleček svým posudkem nespáchal trestný čin. Znalci hrozilo až tříleté odnětí svobody. 

„Zcela v rozporu s etikou a s povinnostmi znalce se vědomě neseznámil s kompletním spisovým materiálem,“ řekl při čtení obžaloby státní zástupce Ondřej Šťastný. Doleček podle něj naprosto pominul kamerové záznamy nehody či policejní prověrky vykonané na místě. 

Doleček u soudu uvedl, že svůj posudek zpracovával ručně, bez využití počítačových programů. Klíčové pro něj byly stopy na vozidle a způsob poranění chodkyně, kamerové záznamy označil za nepodstatné. Zranění prý konzultoval s ortopedem a praktickým lékařem. Jejich jména odmítl uvést, aby jim nekomplikoval život. Na jméno figuranta, s nímž údajně dělal k nehodě pokusy, si u soudu nevzpomněl. 

Když si obhajoba zadá znalecký posudek, za který zaplatí, tak je pro ni v řadě případů výhodný. Jestliže si posudek zadá státní zástupce, policie nebo soud, pak je jiný. Skutečně jsem se setkal s tím, že si posudky odporovaly a byly diametrálně odlišné. To je samozřejmě špatně. Může dojít ke zmanipulování celého trestního řízení.
Jaroslav Ortman
advokát

Právě tato kauza byla jednou z těch, které nakonec vedly ke zpřísnění pravidel pro soudní znalce. Předloha z pera ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) počítá s tím, že znalci budou muset procházet vstupními odbornými zkouškami. U stávajících znalců se pak mají namátkově kontrolovat jejich posudky. Novela ale zároveň zvyšuje odměny za znalecké posudky.