STAN reagují na úkrok lidovců. Zváží samostatnou kandidaturu

Starostové a nezávislí budou na úterním jednání stranického výboru rozhodovat o variantě samostatné kandidatury do Poslanecké sněmovny. Podle místopředsedy hnutí Víta Rakušana se uvnitř uskupení ozývají různé názory včetně možnosti, že by hnutí nemělo kandidovat vůbec.

„Ukáže se v úterý na celostátním výboru, jaké hlasy v rámci našeho demokratického hnutí budou mít větší sílu. Ale samozřejmě i myšlenky, že bychom měli kandidovat samostatně, anebo vůbec, se v rámci našeho hnutí ozývají,“ řekl České televizi místopředseda STAN Vít Rakušan.

Lidovci se zalekli průzkumů

Ke změně formy spolupráce vyzvalo v úterý večer širší vedení KDU-ČSL a lidovecký předseda Pavel Bělobrádek uvedl, že podmínky spolupráce jsou stále velkorysé a partnerské.

Pokud by se totiž chtěli v koalici se STAN dostat do sněmovny, museli by získat deset procent hlasů. Tolik jim poslední průzkumy neslibovaly. Lidovci nabídli v úterý Starostům, aby místo volební koalice vstoupili na jejich kandidátky. Tím by se snížil volební práh na pět procent.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že řada voličů se tohoto propadnutí svých hlasů obává. Opuštěním koalice podle něj sází KDU-ČSL na jistotu. Nový návrh považuje směrem ke STAN stále za velkorysý.

Pro STAN je rozhodnutí lidovců zklamáním. Čunkovi se prý povedlo koalici rozbít

„Ve venkovských oblastech a regionech jsem se setkal s podporou toho, že by naši voliči i jiných stran nebo nestraníci říkali, prosím vás udělejte něco, abychom vás mohli volit, protože se obávají, že by o své hlasy přišli,“ potvrzuje jeho slova člen předsednictva lidovců Petr Šilar.

Podle místopředsedy krajského výboru STAN v Královéhradeckém kraji Miroslava Noska se lidovci zalekli průzkumů. „Jiřímu Čunkovi se také podařilo to, o co usiloval od začátku, a to rozbít spojení KDU-ČSL a STAN,“ soudí Nosek. Starostové by podle něj měli opustit spojení s lidovci a jít do voleb samostatně.

Také poslanec Jan Farský je rozhodnutím KDU-ČSL zklamaný. „Škoda, byl to dobrý projekt, který mohl uspět. Teď se rozhodneme, jestli jdeme (do voleb) sami, nebo vůbec,“ napsal na Twitteru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Liberecký hejtman Martin Půta, který v posledních krajských volbách zaznamenal pro hnutí veliký politický úspěch, je z rozhodnutí lidovců smutný. „Opuštění myšlenky koalice kvůli tomu, že nevycházejí první průzkumy, mi přijde jako špatné řešení,“ řekl a dodal, že pokud KDU-ČSL nechce koalici, že se přiklání k samostatné kandidatuře.