Sobotka vyzval kraje, aby co nejdříve rozdělily peníze na sociální služby

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval jednotlivé kraje, aby co nejdříve rozdělily mezi poskytovatele sociálních služeb 1,16 miliardy korun, které vláda uvolnila na růst výdělků jejich zaměstnanců. Lidé, kteří se starají o seniory či postižené, si mají od července přilepšit o 23 procent, ostatní pracovníci pak o 9,4 procenta. Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) ale některé regiony záležitost plánují probírat až v září nebo říjnu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozeslalo peníze tak, aby je kraje měly do konce června. „Peníze už jsou k dispozici v krajích. Kraje je mohou rozdělit, rád bych je vyzval, aby co nejdříve to rozhodnutí učinily a poskytovatelé nebyli v nejistotě, že je dostanou. Nikdo jiný než krajská zastupitelstva je uvolnit nemůže,“ řekl Sobotka po jednání vlády.

Navýšení by měli lidé vidět ve výplatě v srpnu, vládní nařízení schválené v květnu je platné od 1. července. „Vím o dvou krajích, které hned v červenci svolají zastupitelstva. To znamená, že ti lidé to opravdu dostanou už v srpnu ve výplatě za červenec, jak by to mělo být,“ řekla během jednání kabinetu novinářům Marksová a jmenovala Liberecký a Jihomoravský kraj.

V některých regionech však podle Marksové hrozí, že se zastupitelstva sejdou až v září nebo říjnu. „To mě velmi mrzí, my ty peníze odeslali tak, aby ti lidé to dostali co nejdříve,“ uvedla. Prostředky by měly jít na růst platů zaměstnanců v krajských či státních zařízeních, ale také na zvýšení mezd pracovníkům v neziskových a církevních organizacích.

Na nízké výdělky v sociálních službách si dlouhodobě stěžovali poskytovatelé, odbory i kraje. Kvůli špatnému odměňování chybějí v Česku tisíce pečovatelek a pečovatelů. Podle informačního systému o průměrném výdělku si loni pečovatelé v sociálních službách či domácnostech seniorů vydělali v průměru 19 058 korun hrubého i s odměnami a všemi příspěvky. Polovina pracovníků ale nedosáhla ani na 18 821 korun hrubého.