Policistek přibývá. Žena u sboru bývala raritou, dnes tvoří sedminu

UDÁLOSTI: Policii stále častěji posilují ženy (zdroj: ČT24)

Žena v (policejní) uniformě byla ještě v 90. letech naprostou raritou. Od té doby jich výrazně přibylo. V současnosti tvoří sedminu sboru, ale zájem mají i další. V severních Čechách vznikly i kombinované hlídky.

Když se nynější vedoucí obvodního oddělení v Děčíně-Podmoklech Renata Michajličenková, stala policistkou, byla jako taková zcela výjimečná. Za posledních 25 let se ale situace výrazně změnila. V jejím současném týmu je celkem 35 lidí, z toho šest policistek.

V severních Čechách zařazuje policie své příslušnice do kombinovaných hlídek. Ty mají úspěch, podle Renaty Michajličenkové je přínos žen zásadní. „Umějí situaci krásně uklidnit, umluvit,“ zdůraznila.

Požadavky na policistky jsou ovšem stejné jako na jejich mužské protějšky. K maximálnímu počtu bodů při přijímacích testech je třeba například udělat 34 kliků nebo uběhnout kilometr za tři a půl minuty. „Testy jsou tak náročné, že je netrénovaný člověk nezvládne,“ podotkla příslušnice podmokelského oddělení Eliška Kubíčková.

Policisté a policistky totiž musí dokázat zasáhnout u rvačky, loupeže nebo vraždy. Když to však ženy dokáží, nemusí se obávat, že by na ně mužští kolegové u policie hleděli svrchu. „Pokud zjistí, že se ženské ničeho nebojí, že jdou do stejného zákroku jako oni, že umějí vyřešit situaci, berou je úplně rovnocenně,“ ujistila Renata Michajličenková.

Fyzické i psychické testy chce ale policie do dvou let zmírnit. Doufá, že to pomůže k rychlejším náborům.