V pátek už by nemělo příliš pršet, očekává se svěží vítr a rozdílné teploty

Oproti čtvrtečnímu extrémnímu dešti by v pátek příliš pršet nemělo. Přes den však zůstanou rozdílné teploty. V Čechách nejčastěji 20 až 24 stupňů Celsia, jen jihovýchod zůstane trochu teplejší (až 27 stupňů). Obloha bude spíše oblačná. Přeháňky, pokud se budou objevovat, tak jen na horách, jinde výjimečně, uvedla ve Studiu 6 meteoroložka České televize Zuzana Krejčová.

Nejdříve bude v pátek mírný vítr, postupně začne foukat stejně jako ve čtvrtek čerstvý vítr od jihozápadu, nárazy místy i kolem 55 kilometrů za hodinu. Večer bude vítr slábnout.

Také hladiny řek by měly klesat, na vyšším stupni byla jen Klabava v Nových Hutích na Rokycansku.

Počasí o prázdninách (zdroj: ČT24)

Jak bude na filmovém festivalu?

V Karlových Varech, kde začíná 52. ročník MFF, by mělo být o víkendu chladněji, často i s deštěm. V sobotu půjde spíše o přeháňky, v neděli o deštivé počasí, řekla Krejčová.
Poté budou srážky ustávat a teploty půjdou nahoru. Nejtepleji by mělo být ve středu, pod 20 stupňů naopak teploty podle meteorologů klesnou v pátek. 

Počasí
Zdroj: ČT24

Čechy zasáhl ve čtvrtek vydatný déšť. V pražském Radotíně spadlo za 24 hodin 110 milimetrů vody a přetekla hráz rybníka. V Kocábě, která se ve Štěchovicích vlévá do Vltavy, se zvedla hladina toku o metr. Ve Štěchovicích byl vyhlášen 2. povodňový stupeň.

Voda také zaplavila silnice a podemlela železniční trať Praha–Plzeň. Odpoledne déšť začal slábnout a ustávat. Meteorologové ale upozorňují, že je půda rozmočená a může tak docházet k vyvracení stromů nebo lokálním sesuvům půdy.

obrázek
Zdroj: ČT24
Počasí
Zdroj: ČT24

Výhled na příští týden

Teploty půjdou příští týden sice pozvolna, ale stále vzhůru. V pondělí má být 19 až 23 stupů, obloha polojasná až oblačná, místy přeháňky.

V úterý více mraků, teploty budou již přesahovat letních 25 stupňů. Ke konci pracovního týdne by se měly teploty držet kolem 27 stupňů. Žádný výrazný pokles teplot, jak k němu došlo tento týden, se neočekává, uvedla Krejčová.

Počasí 5
Zdroj: ČT24

Červenec by měl být podle modelů teplotně slabě podprůměrný (průměrné teploty jsou 18 19 stupňů), srážkově průměrný, uvedla meteoroložka. Srpen má být podle ní v obou směrech průměrný.