Noční bouře připravily tisíce lidí o elektřinu. Problémy měly také železnice

Události v regionech: V noci prošly Českem silné bouřky (zdroj: ČT24)

V noci na pátek prošly Českem silné bouřky. Doprovázely je kroupy a silný vítr. Tisíce domácností firmy se potýkaly s výpadkem elektřiny, většinu se už podařilo vyřešit. Některé železniční spoje byly ráno zrušené nebo se zpožďovaly. Všechny tratě už jsou ale průjezdné. Meteorologové pak omezili varování před nebezpečím vzniku požárů na jih Moravy. Podobně intenzivní bouřky ale mohou přijít znovu ve středu po další vlně třicetistupňových veder.

Společnost E.ON zaznamenala za noc několik poruch na linkách vysokého napětí v Jihočeském kraji, většinu v okrese Jindřichův Hradec, jednu na Strakonicku. „Bylo to hlavně v okolí Třeboňska, z větších měst jsme měli bez dodávek Suchdol nad Lužnicí, který je ale již zapínaný, bez dodávek byla i část města Třeboně,“ řekl ČTK mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. 

Bez elektřiny bylo v noci také dva tisíce domácností na jihu Moravy, ráno až 300. Nejvíc na Břeclavsku a Hodonínsku. Ve 13:30 Vácha uvedl, že téměř všechna odběrná místa, se kterými byly problémy, technici firmy už opět připojili do sítě. Zůstaly už jen jednotlivé domácnosti, na jejichž připojení se pracuje. „Jde o nějaké samoty, hájenky, rozhodně ne o větší sídelní celky,“ uvedl Vácha.

V distribuční síti ČEZu zůstávají bez elektřiny už jen desítky odběratelů většinou v méně obydlených lokalitách. „Zbývající poruchy se vyskytují hlavně na Karvinsku, u Kutné Hory a Klatov. Poruchové čety jsou nadále v terénu a odstraňují i zbývající poruchy,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dopoledne bylo bez proudu v distribučním území ČEZ několik tisíc zákazníků.

Bouře zkomplikovala vlakovou dopravu

Železničáři evidovali kvůli noční bouřce v České republice 42 událostí, jež v dopravě způsobily problémy. Většinou šlo o stromy,které popadaly na koleje. Všechny hlavní i regionální tratě už jsou průjezdné, uvedla Správa železniční dopravní cesty kolem 10:30.  

Potíže se objevily i na některých jihočeských tratích. Zpoždění nabíraly rychlíky z Brna na České Budějovice. Bouře zasáhla i trať mezi Českými Budějovicemi a rakouským Gmündem, konkrétně v úseku Gmünd – Schwarzenau, kde byly nasazeny náhradní autobusy. Výluka podle webu drah potrvá až do pátečních pozdních nočních hodin.

Pojišťovny mají po nočních bouřkách nahlášeno mnoho stovek škod. Očekávají ale, že hlavní nápor jejich hlášení teprve přijde. Celkem za ně odhadují vyplatit desítky milionů korun. Nejčastěji jde o poškozené ploty, přístřešky nebo střechy. Blesky pak ničily elektroniku a domácí spotřebiče. 

Hasiči měli přes tisíc výjezdů

Bouřkové mraky přišly do Česka od severozápadu. Hasiči měli od večera až do pátečního dopoledne přes tisíc výjezdů. Většinou odstraňovali popadané stromy a větve ze silnic či kolejí. Do půlnoci byla situace nejhorší v Libereckém kraji, ve středních Čechách a na Vysočině, pak se bouřka přesunula do Jihočeského a Jihomoravského kraje. V likvidaci následků bouřky budou hasiči pokračovat po celý pátek.

V centru Karlových Varů blesk rozlomil strom, který zavalil zaparkovaná auta. Hasiči se k nim postupně prořezávali pomocí plošiny. „Procházelo to celým naším krajem a jezdilo se od jedné události k druhé,“ přiblížil velitel zásahu Miloslav Pospěch. Dohromady v kraji vyjížděli hasiči kvůli bouřce od čtvrtečního večera do pátečního rána k více než 130 událostem. Hasiči ale vyjížděli i k požárům a u Nové Role najel osobní vlak do stromu spadlého přes koleje. Nehoda se obešla bez zranění.

Na Ústecko dorazily silné deště okolo osmé hodiny večer. Popadané stromy tam zastavily na dvě hodiny trať u Lovosic na trase spojující Prahu s Ústím nad Labem a Děčínem. Problémy měly na stejné trati i vlaky jedoucí z Německa.

Libereckým krajem se během večera a noci prohnaly tři vlny bouřek. Energetici evidovali desítky poruch na vedení vysokého a nízkého napětí hlavně na Českolipsku a části Semilska. V okolí Jilemnice padaly taky kroupy. Celkem hasiči řešili 75 událostí, většina byla ještě do půlnoci. 

Silná bouře se prohnala také ve středních Čechách Kolínem. Úder blesku poničil rodinný dům. Hašení zabralo několik desítek minut. „Rychlým zásahem hasičů se podařilo uchránit aspoň spodní podlaží, avšak střešní konstrukce je celá zasažená,“ přiblížil Martin Šmejkal z oddělení zjišťování příčin vzniku požárů u kutnohorských hasičů. Blesk zasáhl dům v momentě, kdy se v něm nacházela celá rodina. Nikomu se nic nestalo. Hasiči na místě odhadli škodu okolo milionu korun.

U požáru střechy domu zasahovali hasiči také v Horní Malé Úpě v Královéhradeckém kraji. Požár nahlášený po 18:00 se podařilo brzo uhasit.  „Hasiči štít domu rozebrali, aby odhalili a dohasili případná další ložiska požáru. Vyšetřovatel stanovil předběžně vzniklou škodu na 100 tisíc korun,“ uvedl mluvčí hasičů Ondřej Sezima. Hasiči v Královéhradeckém kraji celkem vyjížděli v noci zhruba k 50 událostem, hlavně k likvidaci popadaných stromů na silnice. Bez proudu se v kraji v noci ocitly desítky domácností. 

Hasiči v Pardubickém kraji ve čtvrtek večer a v noci na dnešek vyjížděli k dvaceti zásahům zaviněným bouřkami a deštěm. Většinou odstraňovali stromy a větve spadlé na silnice nebo čerpali vodu ze zatopených níže položených míst.

Následky bouře
Zdroj: ČT24

Na Vysočině měli hasiči až do pátečních 10:00 celkem 180 výjezdů, nejvíce na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Ve Žďáru nad Sázavou v Bezručově ulici spadl před 05:00 vzrostlý strom na střechu rodinného domu. Událost se obešla bez zranění.

Na jihu Moravy vyjížděli hasiči od půlnoci do 6:00 zhruba k šedesáti událostem, především k popadaným stromům. Nejčastěji zasahovali na Hodonínsku. Ve Zlínském kraji hlavně odstraňovali stromy a větve spadlé na komunikace, mezi 04:00 do 06:00 tak měli hasiči 12 zásahů. Ještě méně výjezdů pak měli v Olomouckém kraji. Dosud mají hasiči na kontě sedm výjezdů. Nejčastěji zasahovali na Olomoucku a Přerovsku.

V Praze hasiči kvůli silnému větru a bouřce vyjížděli ke 14 případům, sdělil ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Většinou šlo o spadlé stromy a uvolněné plechy. Před třetí hodinou ráno například museli v Holešovicích rozřezat motorovou pilou vzrostlý strom, který spadl do ulice Na malém klínu. Před půlnocí vyprošťovali auto z vodní laguny v ulici Bartoškova v Michli.  

Podle Českého hydrometeorologického ústavu budou od západu ustávat přeháňky a bouřky. Postupně bude oblačno až polojasno a přeháňky jen ojediněle. Nejvyšší teploty dosáhnou 25 až 29 stupňů Celsia, na jihu Moravy až 31 stupňů, v tisíci metrech na horách kolem 18 stupňů. Zpočátku mírný jihozápadní vítr se bude měnit na čerstvý západní až severozápadní vítr. Večer bude vítr slábnout.