Šíbři obchodují na Ukrajině s pracovními vízy do Česka

Nelegální polské pracovní vízum stojí Ukrajince 2500 korun (zdroj: ČT24)

Překupníci na Ukrajině dál vydělávají na vydávání pracovních víz do České republiky. Zabránit v tom nepomohla ani změna systému. Zájemcům o cestu do Prahy zprostředkovatelé zařizují například polské dokumenty, sami také organizují pořadí ve frontě před českým konzulátem. Za povolení pro jednoho člověka si „šíbr“ účtuje přes dva tisíce korun. Na Ukrajině natáčel redaktor ČT Jiří Hynek.

Ukrajince žene za prací do ciziny nejen nedostatek pracovních míst, ale také velmi nízké platy, které v přepočtu dosahují i tří tisíc korun měsíčně. Zájemci o pracovní víza na konzulátu ve Lvově ale dostanou v současnosti termín až na březen příštího roku. Pokud chtějí z Ukrajiny odcestovat dříve, hledají často pomoc u zprostředkovatelů.

Na jednoho z nich se obrátil i reportér ČT vydávající se za zástupce české firmy, která shání povolení pro Ukrajince, které zaměstnává. Zprostředkovatel mu nabídl, že je zařídí přes polská pracovní víza. Za každého člověka si pak účtoval 2500 korun. Takzvanou polskou cestu, která je ovšem v České republice nelegální, nabídli i další překupníci.

„Snažíme se apelovat na ukrajinské žadatele, aby tyto služby nevyužívali a aby se nestávali oběťmi minimálně neetického, když ne nelegálního, jednání,“ uvedl generální konzul ČR ve Lvově Pavel Pešek.

Systém vydávání víz se přitom nedávno změnil. Ještě před několika měsíci se zájemci museli k pohovoru na konzulát hlásit přes internetový systém Visapoint. Překupníkům pak platili za to, aby dostali přední místa na seznamu. Po zrušení internetových pořadníků se tito zprostředkovatelé podílejí alespoň na organizování fronty před konzulátem.

„Policie by to teoreticky i prakticky měla mít možnost řešit,“ komentoval situaci Pešek. Ukrajinské orgány ale podle něj doposud nezjistily žádné nelegální jednání na internetu ani před budovou konzulátu.