Vojenská technika i ukázky bojových akcí. Bahna 2017 přilákala desetitisíce lidí

Na 1400 příslušníků české armády s 500 kusy techniky se v bývalém vojenském újezdu Brdy ve Strašicích u Rokycan účastnilo v sobotu 28. ročníku Dne pozemního vojska Bahna 2017. Kromě nich se zde představily i armády okolních zemí a kluby vojenské historie.

Bahna začala minutou ticha za oběti z Lidic, středočeské vsi, kterou nacisté srovnali před 75 lety se zemí. Pak nad hlavami diváků prolétly letouny Casa, gripeny a armádní vrtulníky, z nichž vyskočili parašutisté.

Bahna letos připomněla sté výročí bitvy u Zborova. V červenci roku 1917 se jí účastnilo přes 3,5 tisíc českých legionářů. Poslední ofenziva na ruské frontě tehdy prorazila přes čtyři linie rakousko-uherské armády. Ta byla na rozdíl od československých legionářů ve značné přesile a výborně vyzbrojená. Za úspěchem Československé střelecké brigády ale stál způsob boje - v malých skupinách byli lépe kryti před palbou kulometů. Bitvy se účastnili i pozdější československý prezident Ludvík Svoboda.

Události: Česká armáda a Bahna 2017 (zdroj: ČT24)

Falaiská kapsa

Hlavní ukázka zachycovala mj. historické boje na západní frontě, konkrétně operaci Falaiská kapsa ze srpna roku 1944 ve Francii. Německé jednotky se zde pokusily protiútokem zastavit pronikající americké jednotky. Bylo to období, kdy vývoj druhé světové války přešel do rozhodující fáze: v červnu 1944 došlo k vylodění spojeneckých vojsk v Normandii.

Bahna 2017
Zdroj: ČT24

Německé jednotky ovšem neměly leteckou podporu a v největším obkličovacím manévru na západní frontě uvízlo na 80 tisíc příslušníků SS a Wehrmachtu. Spojeneckým vojskům se ale kapsu nepodařilo zcela uzavřít a zhruba polovině Němců se tehdy povedlo uniknout.

Následná bitva v Ardenách ale skončila pro německé jednotky jednoznačnou porážkou. Kvůli nedostatku paliva ztratila německá vojska poslední možnost otočit průběh války.

Do současnosti pak diváky přenesl boj o osadu Bouda, kterou s použitím leteckého výsadku obsadil nepřítel. Mohli tak vidět v akci výsadkáře, vrtulníky (například Mi-24), odsun zraněných vojáků, palebný přepad, dělostřeleckou podporu a pak již nasazení bojových vozidel pěchoty, modernizovaných tanků T-72 a závěrečné „dočišťování“ prostoru od nepřítele pěchotou. 

Záznam: 28. ročník vojenské přehlídky Bahna (2017) (zdroj: ČT24)

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je potěšující masivní účast. Loni přišlo okolo 50 tisíc lidí a letošní návštěva byla podle některých odhadů ještě větší.

„Celá akce je dělaná proto, aby lidé měli s armádou kontakt. Aby viděli, co dělá, jak to dělá a kam jdou peníze daňových poplatníků,“ řekl Stropnický.

Na celodenní akci zamířili v sobotu nejen nadšení fanoušci armády, ale i rodiny s dětmi či cizinci.

 Za poslední zhruba rok přibylo do české armády přes dva tisíc nováčků. Část vojáků z povolání však odešlo do civilu, takže čistý přírůstek je kolem 1300.

„Což je ale pořád ještě slušné číslo, když si vezmeme, že máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a velkou konkurenci v policii, ve vězeňské službě atd.,“ řekl Stropnický. 

Loňská obrana území

Při loňském ročníku předvedly jednotky pozemních i vzdušných sil všechny druhy techniky, kterými česká armáda disponuje. Poprvé pak na akci ve větší míře dohlížela policie, protože Brdy už nejsou vojenským, ale civilním prostorem.

Hlavní ukázka loni trvala hodinu a jejím námětem byla obrana území ČR a také ochrana obyvatel: „To znamená situace, kde nás napadne protivník, překročí naši státní hranici a my ho samozřejmě zastavíme,“ dodal tehdy velitel pozemních sil armády Jan Gurník. Podle něj se přehlídky zúčastnilo přes 1000 vojáků a skoro 350 kusů vojenské techniky. Upozornil třeba na tanky T72 M4CZ, které při zahájení střílely salvu.