Rychlá jízda za desetitisíce. Porušování pravidel v zahraničí může přijít draho

Maximálně tisíc korun zaplatí v Česku v blokovém řízení řidič, který překročí povolenou rychlost méně než o 30 km/h (v obci o 20). Pokuty za překročení rychlosti zhruba o 20 km/h jsou podobné i v sousedních státech, ale ten, kdo se vydá na prázdniny dále do Evropy, měl by ručičku tachometru hlídat bedlivěji, varoval Ústřední automotoklub. V Itálii může i menší překročení rychlostního limitu přijít v přepočtu více než na čtyři tisíce a vysoké jsou pokuty za rychlou jízdu například i ve Francii.

Jestliže v Česku stoupají pokuty za rychlou jízdu jen pozvolna a i ten, kdo překročí povolenou rychlost více než o 50 km/h, nezaplatí ve správním řízení více než pět až deset tisíc korun (k tomu hrozí ztráta řidičského oprávnění), v sousedních zemích tresty stoupají podstatně výše.

V Rakousku jsou sice zákony k těm, kdo jedou o trochu rychleji, poměrně benevolentní a policisté vybírají při překročení rychlosti o 20 km/h jen 35 eur (asi 920 korun), při výraznějším překročení se jde řádově výše. Jak upozornil ÚAMK, hrozí za jižními hranicemi při překročení rychlosti o 50 km/h pokuta až 2180 eur (přes 57 tisíc korun) ve správním řízení.

Jen o trochu nižší je trest za výrazné překročení rychlosti ve Francii, kde hrozí pokuta 1500 eur (asi 40 tisíc korun), navíc ale jde také o trestný čin a hrozí za něj čtvrt roku vězení. Přísné jsou veškeré pokuty za překročení rychlosti v Itálii, kde již „základní“ překročení rychlosti o méně než 10 km/h pokutují až 168 eury (4470 korun) a nejméně 41 eury, tedy zhruba tisícovkou. Ten, kdo jede na stovce stopětašedesát, potom zaplatí nejméně 821 eur (zhruba 22 tisíc korun), ale pokuta může také překročit tři tisíce eur.

Toho, kdo je zvyklý na české pokuty, by mohly zaskočit i zahraniční tresty za jízdu na červenou. To, co česká policie odbývá 2500 korunami a úředníci ve správním řízení nanejvýš 5000 (o polovinu vyšší je trest při opakovaném spáchání přestupku), může ve Velké Británii vyjít až na tisíc liber (30 tisíc korun).

V sousedních zemích je však jízda na červenou, pokud nemá žádné následky, co se týče bezpečnosti provozu, trestána podobně jako v Česku. V Německu například 90 až 200 eury.