Vnuka Antonína Dvořáka nutili do hudby marně, o odkaz skladatele ale pečoval

Reportéři ČT: Vnuk „vesmírného“ skladatele (zdroj: ČT24)

Koncem května zemřel ve věku 88 let Antonín Dvořák III., vnuk slavného skladatele. Jen pár dní před tím s ním natáčel David Vondráček z týmu Reportéři ČT. Nikdo tehdy ještě netušil, že portrét muže, který svůj čas nejraději trávil v letním sídle slavného skladatele ve Vysoké u Příbrami, bude zároveň jeho nekrologem.

„Teď na jaře a v létě jezdím dost často na Vysokou. Pro mě je to pokaždé zážitek, protože čím jsem starší, tím jsem citovější,“ říká Antonín Dvořák.

Dům ve Vysoké u Příbrami koupil v 80. letech 19. století slavný skladatel velmi levně od svého švagra, hraběte Václava Kounice. Antonín Dvořák bývalý špejchar zrekonstruoval a začal tam jezdit na letní byt. Vila Rusalka patří rodině Dvořáků dodnes. Vnuk skladatele to má ze svého bydliště v Příbrami 10 kilometrů.

„Já jsem sem začal jezdit od samého narození, protože jsem rodák z Příbrami. Otec původně, když se oženil, tak se nastěhoval sem. Potom se narodila moje sestra, v Praze, a otec poznal, že z Vysoké je k lékaři dost daleko, tak zakoupil dům v Příbrami. A od té doby jsme sem pravidelně jezdili,“ vzpomíná skladatelův vnuk.

Letní sídlo Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami
Zdroj: ČT

Skladatel měl celkem devět dětí, dvě v raném dětství zemřely. Jeho manželka ho přežila o 27 let. „Mám fotografie krásné, kde mě chová v náručí jako krásné kučeravé blonďaté děcko,“ ukazuje Antonín III.

„Sem jsem jezdil velice často, jako dítě jsem tady trávil i prázdniny. Dědeček otázku výchovy dětí nechával hlavně babičce. Ale táta má vzpomínku na to, že jednou od dědečka dostal výprask. Tady v zahradě měli kuželník a chlapec, který ty kuželky stavěl, se tátovi nějak znelíbil. A táta měl prak a toho kluka střelil. A za to teda dostal přímo od dědečka,“ popisuje.

Antonín Dvořák III. s bustou svého dědečka, skladatele Antonína Dvořáka
Zdroj: ČT

Místo hraní šel do dolů

Antonína III. se v dětství snažili přimět k hraní, ale neúspěšně. „Nutili mě, ale já byl tak vytrvalý, že jsem si vymýval oči borovou vodou, že mi slzí, až to rodiče vzdali,“ vzpomíná.

Po maturitě nastoupil v roce 1949 k Uranovým dolům. „Napřed jako geolog, potom jsem pracoval i jako důlní dozorce. V zimě to pro mě asi byla výhoda, protože někteří lidé jezdili do jáchymovských lázní kvůli tomu, že tam dostávali dávky ozáření. Možná, že na mě to působilo blahodárně, protože jsem skutečně odfáral celých 20 let, kdy jsem musel odejít pro ohrožení nemocí z povolání.“

Antonín Dvořák III.
Zdroj: ČT

„Takže jsem 38 let penzista. A hrozně si pochvaluju tohle zaměstnání,“ dodává s úsměvem. Jeho otec Otakar šel do penze také ve 48 letech. „Mohl žít z tantiém díky tomu, že Dvořák byl v té době velice hraný. Tak myslím, že nežil špatně.“

„Dědeček tu choval holuby. A když se anglická královna zeptala, co má ten Dvořák rád, a oni řekli holuby, tak mu poslala párek holubů. A dědeček se hrozně zasmál a povídá – představ si, co by se stalo, kdybychom řekli, že mám rád lokomotivy,“ přidává další historku.

Antonín Dvořák III. svého dědečka nezažil. Narodil se až 25 let po jeho smrti, přesto ale pečoval o jeho odkaz. V posledních letech se objevoval jako host festivalu Dvořákova Praha.

Celý rozhovor Davida Vondráčka s Antonínem Dvořákem III. ve videu.