Zemanův protokolář, který havaroval v policejním BMW, byl propuštěn z nemocnice

Zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš byl propuštěn z brněnské nemocnice. Léčil se tam ze zranění po nehodě policejního vozu BMW i8. Televizi Nova to řekla jedna z pracovnic nemocnice. Při nehodě v noci na 30. května utrpěl Kruliš zlomeninu dvou obratlů.

Sportovní vůz za čtyři miliony korun, který měla policie zapůjčený na stíhání pirátů silnic, sjel do potoka v Brně-Chrlicích v rámci noční předváděcí jízdy. Podle informací Hradu i záchranářů nehodu zapříčinil policejní řidič, jenž kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení. Kruliš, který doprovázel prezidenta Miloše Zemana na služební cestě po Jihomoravském kraji, seděl na místě spolujezdce.

Stále není jasné, kdo a proč povolil jet civilistovi v policejním autě. Podle některých médií jízdu povolil ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil, který se k tomu dosud nevyjádřil. Nehodu prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vyšetřování může trvat až několik měsíců, policejní prezident Tomáš Tuhý jeho výsledky nechce předjímat. Slíbil však, že závěry GIBSu zveřejní, až budou vyhotoveny.

Policejní prezident: Počkejme na závěry GIBSu (zdroj: ČT24)

Šestatřicetiletý brněnský rodák vystudoval obor marketing a média na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a spoluzakládal reklamní agenturu Studio reklamy, kterou tři roky řídil.

V roce 2009 se stal členem nově založené Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ, dnes jen SPO), v letech 2013 až 2014 byl jejím místopředsedou. Neúspěšně kandidoval do sněmovny i krajského zastupitelstva a nyní coby řadový člen vede stranickou buňku ve Zlíně.

Po Zemanově boku se objevuje od prezidentské volby, byl manažerem petiční kampaně za jeho kandidaturu na prezidentský úřad a měl vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou. V odboru hradního protokolu je od června 2014, od dubna 2015 je zástupcem ředitele odboru protokolu. Na starost má hlavně Zemanovy vnitrostátní cesty.

Na jedné z nich Kruliš nastoupil do hybridního vozu BMW za čtyři miliony korun, který policie převzala k testování. Vůz, ve kterém seděl s Krulišem i policista, havaroval a poničil se. Policie označila svezení Kruliše za plnění svých služebních úkolů.

Vladimír Kruliš
Zdroj: Václav Šálek/ČTK