Schillerová: Náměstkyní jsem kvůli zkušenostem. Členství dcery v ANO a dar zetě s tím nesouvisí

Schillerová v Událostech, komentářích: Mám zkušenosti, nikoli politický vliv (zdroj: ČT24)

Dcera náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové je radní za hnutí ANO v Brně, ale Schillerová rozhodně odmítá jakoukoli spojitost se svým působením na ministerstvu financí. Předpokládám, že jsem byla vybrána kvůli letitým zkušenostem v oblasti daňové a finanční správy, řekla v Událostech, komentářích. Vyvracela také hodnocení premiéra Bohuslava Sobotky o represivním postupu úřadů pod jejím vedením.

„Moje dcera Petra je radní za hnutí ANO v městě Brně, má na starosti cestovní ruch a marketing. Je to dospělá žena, která roky žije vlastní život a jako každý dospělý člověk má právo jít si vlastní cestou,“ uvedla v Událostech, komentářích odmítnutá kandidátka hnutí ANO na post ministryně financí. Absolutně odmítá, že by s tím její působení na ministerstvu jakkoli souviselo.

Také naprosto odmítá tvrzení, že by bylo ovlivněno sponzorským darem svého zetě, který finančně podpořil hnutí v září 2014. Nejde podle Schillerové o nijak novou informaci, její zeť i dcera mají podle jejích slov svůj život a právo rozhodovat se, jak chtějí.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Já jsem 27 roků ve státní službě, můj život je naprosto transparentní. Prvního srpna 1993 jsem nastoupila na Finanční správu. Když se podíváte do mého životopisu, naprosto plynule jsem postupovala po kariérním žebříčku. V říjnu 2015 jsem se přihlásila do výběrového řízení, proběhlo v listopadu, bylo nás tam pět, v prosinci mi byl sdělen výsledek, prvního ledna 2016 jsem nastupovala. Naprosto transparentně, nevím, proč jsem byla vybrána, předpokládám, že kvůli své dlouholeté praxi v daňové oblasti a ve finanční správě,“ uvedla Schillerová.

Na dotaz, zda nepřipouští byť zrnko pochybností, že za jejím výběrem na ministerstvo nemohla být souvislost se sponzorským darem od manžela její dcery, uvedla: „V žádném případě.“

Schillerovou jako Babišovu nástupkyni Sobotka odmítl

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl návrh hnutí ANO, aby se novou ministryní financí po Andreji Babišovi (ANO) stala právě jeho dosavadní náměstkyně Alena Schillerová. Podle Sobotky je odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy. Babiš Sobotkovo rozhodnutí kritizoval, premiér podle něj komplikuje rychlé vyřešení vládní krize. ANO chce s novým návrhem ministra přijít do středy.

Musím říct, že jsem se jednou zúčastnil koaliční rady, kde byl šéf Finanční správy Martin Janeček. A musím říct, že jsem opravdu mohl jen těžko uvěřit, jak dával najevo, že jeho loajalita patří ministru financí a nikoli vládě jako celku. Paní Schillerová byla v té struktuře přímo nad ním.
Ivan Pilip
ekonom

„Premiérův přístup vychází z jeho odpovědnosti a on si musí být jist, že člověk, kterého jmenuje, bude schopen vykonávat svou činnost nestranně a ve prospěch republiky. A jestliže je ve sporu s otázkou, zda se ministr nedopustil využitím korunových dluhopisů daňového deliktu, a premiér usoudí, že paní náměstkyně nebyla v tomto dostatečně aktivní, má, myslím si, všechny důvody pro to, aby se rozhodl, jak se rozhodl,“ hájil v Devadesátce ČT24 Sobotkovo rozhodnutí šéf jeho poradců Vladimír Špidla.

Vladimír Špidla v Devadesátce ČT24: Premiér si musí být jist nestranností toho, koho jmenuje (zdroj: ČT24)

Schillerová si ale postěžovala, že Finanční správa je pod obrovským politickým tlakem a také v pasti proto, že nesmí zveřejňovat, koho prověřuje. Právě proto podle ní rozhodl ředitel Finanční správy Martin Janeček, že se zkontrolují všechny případy emisí korunových dluhopisů.

„Nástroje pro kontrolu máme a zkontrolujeme všechny emise jednokorunových dluhopisů a podezření na možný daňový únik se prověří,“ dodala s tím, že ale rozhodně nejde o běžný postup.

Pochybnostem premiéra kolem Aleny Schillerové rozumí třeba i ekonom Ivan Pilip. Pokud vládní krizi vyvolala mimo jiné i kauza korunových dluhopisů, kterou je nutné prošetřit a kterou má prošetřit právě útvar přímo spadající pod náměstkyni Schillerovou, která stále nic nevyšetřila, pak Sobotkovu rozhodnutí podle svých slov rozumí.