Počet mediků narostl, pořád to ale není dost

Události ČT: Lékaři stárnou, mediků je málo (zdroj: ČT24)

Počet mediků na lékařských fakultách od začátku tisíciletí stoupl o zhruba 80 procent, ale vzhledem ke stárnutí stávajících lékařů v Česku se ministerstvo zdravotnictví obává jejich nedostatku v budoucnu. Chystá se proto navyšovat kapacity univerzit až o čtvrtinu a více motivovat budoucí doktory, aby po absolutoriu neodcházeli do zahraničí. Motivovat je má mimo jiné soutěž Medik roku.

„Devatenáct pětičlenných týmů se utkalo ve třinácti lékařských disciplínách, jako je například simulace porodu, resuscitace novorozence, zašití chirurgické rány, laparoskopická operativa, stanovení správné diagnózy a další,“ zhodnotil průběh soutěže člen představenstva Jihočeských nemocnic a hlavní organizátor akce Ing. Michal Čarvaš, MBA.

Titul Medik roku 2017 a prvenství v soutěži putuje za týmem, který vedl Jiří Kotek z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Soutěž, kterou pořádala táborská nemocnice, má zvýšit zájem studentů medicíny o obor.

Lékaři stárnou, mediků je málo, obává se ministerstvo

V roce 2016 studovalo lékařské fakulty 21,2 tisíce lidí, z toho přes 5 tisíc na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Přitom v roce 2001 se počet mediků pohyboval pod 12,5 tisíce. Za 16 let tedy narostlo číslo zájemců o lékařskou profesi o zhruba 9 tisíc.

Vývoj počtu mediků od roku 2011
Zdroj: ČT24

Ministerstvo vidí potíž v tom, že v posledních letech přibývají jen pomalu. „Nejkrizovější období přichází v roce 2025 až 2030, kdy budeme mít s ohledem na stárnoucí populaci více starších lidí a méně těch, kdo o ně bude pečovat,“ odhaduje náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová .

Poptávka bude především po praktických lékařích a geriatrech. Resort zdravotnictví v současnosti jedná se školstvím o navýšení kapacit na fakultách. Nejoptimističtější varianta počítá s navýšením studentů medicíny až o 25 procent.

Některé kraje motivují penězi. Studenti přesto plánují práci v cizině

Na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců upozornila například krajská koncepce zdravotnictví v Královéhradeckém kraji, hejtmanství mimo jiné připravilo stipendia pro mediky, kteří získají 120 tisíc korun za závazek, že budou po škole pracovat několik let v regionu.

Únorový průzkum mezi studenty medicíny ukázal, že více než čtvrtina dotázaných plánuje po skončení studia pracovat v zahraničí. Častěji chtějí odejít muži. Mezi důvody k odchodu do zahraničí, které studenti zmiňují, jsou mimo jiné lepší platové podmínky, získání zkušeností a možnost studia cizího jazyka. Do průzkumu se zapojilo 1207 studentů osmi lékařských fakult v Česku. Nejčastěji plánovali respondenti svou profesní budoucnost v některé z německy mluvících zemí – Německu, Rakousku nebo Švýcarsku.