Kvůli zdravotnímu stavu přichází o řidičáky stále více lidí

Události: Kvůli zdravotnímu stavu přichází o řidičáky stále více lidí (zdroj: ČT24)

O řidičský průkaz přichází v Česku kvůli zdravotnímu stavu stále víc lidí. Roste i počet hlášení o možné nezpůsobilosti k řízení, která lékaři posílají na úřady. Nejčastěji podněty přichází od psychiatrů, neurologů a kardiologů.

Zatímco v roce 2013 bylo lidí, kteří v Česku přišli o řidičský průkaz kvůli zdravotnímu stavu, téměř pět tisíc, loni už více než sedm tisíc. „Jde o preventivní opatření, které má zamezit tomu, aby auto neřídil někdo, kdo má opravdu prokazatelně zhoršené schopnosti ovládání automobilu,“ podotýká k nárůstu adiktolog a dopravní psycholog Michal Miovský.  

Lékaři musí už od roku 2012 ze zákona hlásit všechny pacienty, kteří kvůli zdraví přišli o schopnost řídit. Od té doby podnětů stále přibývá, jak ukazují i čísla z hlavního města. Pražský magistrát jich loni zaznamenal osmkrát víc než v roce 2011.

Podněty k odnětí řidičského průkazu (Praha)
Zdroj: ČT24/Magistrát hl. m. Prahy

Podle Miovského za těmito čísly mohou stát i kauzy z posledních let, kdy zdravotně nezpůsobilí řidiči bourali a nechtěně ublížili jiným. „Domnívá se, že je to naprosto oprávněné. Někdo musí nést zodpovědnost a není možné zdravotní způsobilost prostě řešit šmahem tak, jak to možná trochu bývalo zvykem,“ uvedl.

Podle něj by bylo navíc dobré k žádostem o navrácení řidičského průkazu přistupovat individuálně ‒ každý totiž reaguje na léčbu jinak.