Pošta ponechá datové schránky v péči O2, za pět let zaplatí 1,8 miliardy

O datové schránky, které provozuje Česká pošta, se bude i v dalších pěti letech starat dosavadní subdodavatel O2 IT Services. Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka za to dostane 1,8 miliardy korun. Veřejné soutěže se zúčastnilo celkem pět uchazečů. K dokončení celého procesu je ještě nutná notifikace ze strany Evropské komise.

Že se Česká pošta bude nadále starat o datové schránky, rozhodla letos v dubnu vláda. Pošta nyní oznámila, že se nezmění ani subdodavatel, schránky tedy bude nadále provozovat O2 IT Services.

Pětiletá služba bude poštu stát 1,8 miliardy korun. Podle generálního ředitele pošty Martina Elkána je to „víc než uspokojivý“ výsledek tendru. „Díky veřejné soutěži jsme pro stát získali výhodnější podmínky a úsporu ve výši 200 milionů Kč v následujících pěti letech, na které je smlouva uzavřena,“ uvedl Martin Elkán. 

O2 IT Services je stoprocentní dceřinou společností operátora O2. Vznikla oddělením Divize Professional Services O2 na začátku roku 2016. Firma zejména navrhuje a vytváří zákaznická řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií a plní významné veřejné zakázky.

Informační systém datových schránek funguje v Česku od 1. července 2009. Jeho zavedení a provoz v prvních třech letech stál 2,9 miliardy, v té době vyšla jedna zpráva v průměru na více než 17 korun. Fungování systému proto kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. V roce 2014 upozornili kontroloři, že ministerstvo vnitra nedokázalo doložit, zda zavedení schránek přineslo očekávané úspory.

Náklady na provoz datových schránek přitom jdou výhradně na vrub státu, pro koncové uživatele je jejich zřízení zdarma. Pokud jde o datovou schránku zřízenou ze zákona, o její založení se žádat nemusí, je založena automaticky, jinak je třeba požádat o její založení na kontaktním místě Czech POINT.

Celkem bylo ke konci března zřízeno zhruba 805 tisíc datových schránek, přes které prošlo přes 440 milionů datových zpráv.