Čeští lékaři bodují v Jordánsku. Vyléčili bezmála třináct set běženců

Reportáž: Čeští lékaři pomáhají v Jordánsku (zdroj: ČT24)

Česká humanitárně-zdravotnická mise MEDEVAC si po šesti letech působení v jordánském království připisuje „kulatý“ úspěch. Tuzemští lékaři, jejichž podpůrný program se stal jedním z nejznámějších při zvládání migrační krize, míří k metě třinácti set vyléčených utečenců.

Program MEDEVAC začínal v Jordánsku 2011 skromně s jedním lékařským týmem a šesti odoperovanými pacienty. V současnosti se tu pravidelně střídá jedenáct týmů z českých nemocnic, které mají za sebou už devětadvacet velkých lékařských výprav; od začátku roku bylo v Jordánsku šest lékařských misí z Česka, do konce roku jich má přijet dalších pět.

„Upřímně, o České republice zde předtím mnoho lidí nevědělo. Nyní je program České republiky v Jordánsku jeden z nejznámějších programů,“ říká jordánsko-český lékař programu MEDEVAC Watheq Al Qsous. Úspěšnému projektu už narostl rozpočet na 60 milionů korun ročně. 

„Přijdu a pro pacienty jsem jediná pomoc. To je strašně příjemný pocit pro mě, na druhé straně vím, že lidem pomůžu ve věcech, kde by neměli šanci,“ doplňuje plastický chirurg z Nemocnice Na Bulovce Martin Molitor.

Čeští lékaři operují srdeční defekty, šedé zákaly nebo válečná zranění. Chirurgové z pražské Bulovky tak operovali například znetvořený obličej čtrnáctiletého Ahmada Džarráda, kterému obličej a krk rozsekla vrtulníkem svržená barelová bomba.

Program funguje od roku 1993

Na programu, který funguje v České republice od roku 1993, se podílejí ministerstva vnitra a zahraničí. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích.

V minulosti program pomohl pacientům z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny. Letos by peníze či lékařská pomoc měly směřovat například na Ukrajinu, do Jordánska, Iráku, Libanonu, Keni, Maroka, Senegalu, Etiopie, Kambodže nebo Nepálu.