Lékaři i hasiči na silnicích v ohrožení. Bezohlednost řidičů vůči záchranářům roste

Bezohlední řidiči ignorují sanitky a hasiče (zdroj: ČT24)

Řidiči na českých silnicích jsou stále bezohlednější vůči záchranářům, kteří jedou k zásahu. Čím dál víc řidičů ignoruje zdravotníky nebo hasiče se zapnutou houkačkou a majákem. Například sanita v Karlových Varech musela při jedné z posledních cest téměř neustále předcházet kolizím, přestože měla zapnutý maják.

Na záběrech z reportáže je natočená jízda houkající sanitky při prověřovacím testu nové tísňové linky. Na cestě z dispečinku do nemocnice, která trvala zhruba pět minut, ohrozilo nebo zpomalilo sanitku osm řidičů.

Posádka i pacient v těžkých situacích

Při rychlé jízdě se vysoký vůz sanitky prudce naklání. Lékaři při tom musí pracovat se zdravotnickými přístroji. Co není uvnitř vozu připevněné, to létá. Pro posádku i zraněného jsou to velmi nepříjemné chvíle.

Ještě komplikovanější situaci mají hasiči. Ti se už během cesty připravují na zásah a při prudkém brzdění se mohou snadno zranit. I tak se ale šestnáct tun vážící auto při prudkém zabrzdění v rychlosti padesát kilometrů v hodině dokáže zastavit až po dvaceti metrech.