Nekonzultoval datum, vyčetl premiérovi Hrad. Dopadne to jako s Peroutkou, opáčil Štěch

Mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana Jiří Ovčáček tvrdí, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se svými posledními činy snaží zachránit preference sociálních demokratů a před volbami se zbavit konkurenta v podobě Andreje Babiše (ANO). Návrh jeho odvolání obsahuje datum, které premiér s prezidentem nekonzultoval, jak bylo dříve zvykem, uvedl v pořadu Události, komentáře. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) oponoval, že Sobotka vše učinil ve shodě s ústavou. Ovčáčka označil za trapného a Zemanovo chování jako neseriózní.

Miloš Zeman Sobotkovy kroky označil za zoufalé, zbabělé a zbrklé. Tvrdí, že jejich důvodem jsou nízké preference ČSSD a snaha zbavit se před volbami konkurenta v podobě Andreje Babiše. „Nebavíme se o kauzách, bavíme se o volební kampani a volebním výsledku,“ čte situaci Hrad.

Podle prezidenta Zemana na něj premiér vytváří tlak, uvedl jeho mluvčí. „O vlastní vůli stanovil datum, kdy by podle jeho názoru měl být ministr financí Andrej Babiš odvolán,“ sdělil výhrady Hradu Ovčáček. „To nemá žádnou oporu v ústavě ani v jakémkoliv jiném zákoně, ani v žádné zvyklosti,“ dodal.

„Pan premiér uvedl datum 9. května. Co s tímto papírem bude, když bude 10. května a pan prezident bude ve věci konat politické konzultace? Co bude papír znamenat, když bude 20. května a pan prezident bude třeba uzavírat politické konzultace?“ otázal se Ovčáček.

Proti této argumentaci se ohradil úřad vlády. Jeho mluvčí Martin Ayrer kopiemi dopisů doložil, že v případě všech dosavadních návrhů změn ve vládě předkládaných Hradu jsou uvedeny konkrétní termíny konce daného ministra či ministryně ve funkci. Zeman je přitom tehdy nezpochybňoval. Ovčáček tuto praxi potvrdil, ale vysvětlil, že datum bylo s prezidentem vždy konzultováno.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na otázku, zda prezident chápe návrh na odvolání Babiše jako platný, neodpověděl mluvčí jasně. Ovčáček uvedl, že Zeman hodlá jednat se zástupci všech tří koaličních stran na své návštěvě Číny. „Pan prezident nehodlá uspěchat celou záležitost. Už vzhledem k tomu, že žijeme v nejistotě a opravdu nevíme, jestli pan premiér neřekne v úterý něco jiného. Já si dokážu představit třeba usmíření s Andrejem Babišem,“ zamyslel se mluvčí.

„Úloha prezidenta republiky je jednoduchá: Stabilizace a rozumné řešení situace, nikoliv hysterie a emoční návaly, které přinášejí jeden den podávání demisí, druhý den odkládání demisí a třetí den návrat do původního stavu,“ zkritizoval Ovčáček ministerského předsedu.

Prezident republiky hodlá jednat, nehodlá nic zbytečně zdržovat a hodlá přinést konkrétní výsledek. K výsledku se ale musí dobrat přes konzultace s jednotlivými politickými hráči. Není možné hazardovat s veřejností a s Českou republikou kejklemi s různými daty.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta republiky

Štěch: Ovčáček je trapný

„Vystupování pana Ovčáčka je trapné, přímo směšné,“ okomentoval Ovčáčkovu argumentaci v pořadu Události, komentáře předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Způsob, jakým vykládá ústavu, podle něj dopadne stejně jako s články Ferdinanda Peroutky.

Peroutka měl podle Zemana napsat text „Hitler je gentleman“, proti čemuž se ohradili odborníci na dílo českého novináře, který za své protinacistické názory strávil část druhé světové války v koncentračních táborech a v pražské věznici na Pankráci. Ovčáček před dvěma lety slíbil, že text najde, dosud se tak nestalo.

Události, komentáře: Ovčáček a Štěch o datu odvolání Babiše (zdroj: ČT24)

Podle Štěcha je viníkem vládní krize nikoliv Sobotka, jak tvrdí Zeman, ale Andrej Babiš. „Na tom se ostatně usnesla i Poslanecká sněmovna,“ podotknul. „Předseda vlády byl několikrát vyzván, aby konal,“ připomněl nesplněnou žádost dolní komory o vysvětlení kauz ministra financí. Sobotkův krok tak byl podle něj i celého grémia ČSSD „naprosto správný“.

Štěch je přesvědčen, že návrh, který Sobotka podal, je ve shodě s ústavou i zvyklostmi. „Všichni ministři, kteří byli odvoláváni za éry předsedy vlády Sobotky, byli odvoláváni stejným způsobem,“ argumentoval. „Prezident nikdy neměl žádné připomínky,“ dodal.

Pan Ovčáček dokáže ledacos. Neměl by si ale dělat dobrý den z ústavy a neměl by manipulovat s veřejností. Myslím si, že už toho bylo dost. Mělo by se postupovat striktně podle ústavy.
Milan Štěch
předseda Senátu

Proti argumentu mluvčího, že data odvolání ministrů spolu v minulosti prezident a premiér konzultovali, namítl, že spolu ve čtvrtek měli obsáhlé jednání. Na něm se podle předsedy Senátu choval prezident republiky nešťastně, trapně a neseriózně.

Události: Sobotka se Zemanem se na Hradě ostře střetli kvůli demisi (zdroj: ČT24)

„Co je psáno, to je dáno,“ připojil další úvahu. „Kdyby něco pan premiér dojednával a nebylo to doloženo oficiální formou, nebylo by to nic platné,“ rozvedl ji. „Myslím si, že to, co pan Ovčáček tvrdí, je ono typické: Tonoucí se stébla chytá,“ uzavřel předseda horní komory.