Ústavní soud zasedne veřejně, tématem jsou úhrady zdravotnických pomůcek

Ústavní soud (ÚS) svolal na 10. května veřejné jednání pléna. Důvodem je dva roky starý senátní návrh, který kritizuje způsob, jakým zdravotní pojišťovny rozdělují peníze na kolečková křesla, naslouchátka a další zdravotnické prostředky. Podle senátorů je systém netransparentní a neústavní, soudci se nyní chtějí seznámit s pojišťovnickými postupy.

Informace, jakým směrem se bude ústní jednání ubírat, zatím nemáme.
Štěpánka Čechová
mluvčí ministerstva zdravotnictví

Podnět dvou desítek senátorů obdržel Ústavní soud v lednu 2015 a soudcem zpravodajem je přímo jeho předseda Pavel Rychetský. Nyní se brněnský dvůr rozhodl pro postup, který je spíše výjimečný.

Ústavní soudci obvykle veřejně vyhlašují jen své nálezy (rozhodnutí), na 10. května ale v případu úhrad za zdravotnické pomůcky svolali jako veřejné i samotné zasedání.

Cikrt: Senátory napadený princip musí zůstat zachován (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové se chce plénum seznámit se stávající praxí zdravotních pojišťoven, a právě proto se nejspíše uskuteční jednání s dokazováním.

Senátní výhrada: Pojišťovnám nikdo nevidí pod ruce

Senátem vznesené pochyby se týkají zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten říká, že zdravotnické prostředky se hradí ve výši 75 procent ceny „v provedení nejméně ekonomicky náročném“. Pojišťovny při určování ceny používají průzkum trhu. Nejde přitom jen o vozíky, berle, nebo sluchadla, ale i brýlové čočky a množství dalších, často velmi sofistikovaných pomůcek.

Podle senátorů by měl zákon jednoznačně popisovat proceduru stanovení výše ceny konkrétního prostředku, protože současná formulace prý dává pojišťovnám příliš volnou ruku. Pacienti, dodavatelé ani poskytovatelé služeb prakticky až do publikování takzvaného číselníku nevědí, zda a případně v jaké výši pojišťovny konkrétní zdravotnický prostředek uhradí.

Senátoři upozornili, že pojišťovny tak vlastně rozhodují o miliardách korun z veřejného zdravotního pojištění, i když „neexistuje efektivní možnost přezkumu a kontroly této činnosti“ ze strany pacientů ani dodavatelů. „Všechny tyto aspekty činí celý systém úhrady zdravotnických prostředků netransparentní a neústavní,“ stojí v návrhu.