Katarský princ nedostane odškodné za vazbu. Požadoval 225 tisíc

Události ČT: Případ katarského prince otřásal českou politikou, diplomacií i veřejným míněním (zdroj: ČT24)

Katarský princ Hámid bin Abdal Sání nemá nárok na odškodné od českého státu za dobu strávenou nezákonně ve vazbě. Nepravomocně o tom rozhodl soud. Sání byl v Česku po vleklém procesu odsouzen za sexuální styky se školačkami k 11 měsícům vězení a k vyhoštění. Za pobyt ve vazbě požadoval 225 000 korun.

Soud sice uznal, že Sáního práva byla porušena, přiznání odškodného by ale bylo podle odůvodnění rozsudku nespravedlivé i vzhledem k tomu, že byl nakonec uznán vinným závažnou trestnou činností. „Nebylo možné přehlédnout, že se neodškodňuje osoba, která se nedopustila žádného trestného činu,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Blanka Vernerová. 

Sání byl ve vazbě od svého zadržení v září 2004, v dubnu následujícího roku ale tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl o jeho předání do Kataru. Soudy ale Sáního odmítly propustit. Muž se dostal na svobodu až na základě srpnového rozhodnutí Nejvyššího soudu, který trestní stíhání přerušil. 

Právě za 4,5 měsíce, jež strávil v cele od dubna do srpna, požadoval Sání náhradu nemajetkové újmy. Už dříve vymáhal i náhradu ušlého zisku ve výši 22 500 korun. Tuto žalobu ale soud už dříve zamítl, protože Sání podle něj neprokázal, že by ve vazbě o nějaký příjem přišel. 

Žalované ministerstvo spravedlnosti argumentovalo tím, že vazbu nelze považovat za nezákonnou, protože Sání byl následně odsouzen. Svobodu by ztratil tak jako tak, protože české soudy mu po vleklém procesu uložily trest ve zcela stejném rozsahu, jaký měla jeho vazba. 

Ministerstvo musí zaplatit soudní náklady

Soudkyně dala ministerstvu za pravdu. „Není nevýznamné, jakým způsobem celé řízení vůči panu žalobci (Sánímu) skončilo,“ podotkla. Vzhledem k porušení Sáního práv mu ale resort bude muset uhradit peníze vynaložené na aktuální soudní řízení. Výši částky soudkyně teprve stanoví, chce ještě posoudit účelnost jednotlivých nákladů, které uplatnil Sáního právník. 

Z Česka do Kataru odletěl Sání 23. srpna 2005. Po osmi dnech pobytu ve vazbě byl propuštěn na kauci. 27. ledna 2007 rozhodl katarský generální prokurátor o zastavení řízení. Katar uvedl, že už byl Sání potrestán českou vazbou, která trvala 340 dní. Česká veřejnost se o rozhodnutí dozvěděla až na jaře 2008.

Sání byl v Česku navíc potrestán jen za část žalovaných skutků, část jeho stíhání musela být zastavena kvůli amnestii vyhlášené prezidentem Václavem Klausem.