Příliš žhavý víkend. Hasiči měli třikrát více práce než obvykle

Během víkendu vyjížděli hasiči bezmála ke třem stovkám požárů včetně dvou velkých lesních na jižní Moravě. Průměrně přitom za dva dny vypukne jen asi sto požárů. Víkend však završil nezvykle teplé období na sklonku března, kdy denní teploty vystoupaly nad dvojnásobek průměru a navíc téměř nepršelo.

Český hydrometeorologický ústav vydal souhrn březnového počasí, ze kterého vyplývá, že průměrné denní teploty byly velmi vysoké. Koncem měsíce vystoupal průměr nejvyšších denních teplot až nad 20 stupňů Celsia. „Průměrná teplota se v průběhu měsíce pohybovala většinou 1 až 5 stupňů Celsia nad normálem, nejčastěji mezi 4 až 8 stupni Celsia, na konci měsíce se ale dostala i přes 10 stupňů Celsia,“ upozornili meteorologové.

I když srážkově byl březen průměrný, na konci měsíce to již nebylo příliš znát. Navíc v Jihomoravském kraji spadlo podstatně méně srážek než ve zbytku republiky. Dopady konce března pocítili v prvních dvou dubnových dnech i hasiči.

  • průměrná denní teplota v březnu 2017: 6,3 °C
  • normál průměrné teploty v březnu 1981–2010: 3,5 °C
  • rozmezí průměrů nejvyšších denních teploty v březnu 2017: 6,3 °C (12. 3.) až 20,7 °C (31. 3.)
  • průměrný úhrn srážek v březnu 2017: 43 mm
  • zdroj: ČHMÚ

Podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové hasiči v sobotu likvidovali 155 požárů a v neděli 118 požárů. Dlouhodobý denní průměr přitom činí 51 požárů. Největší požár vypukl v lese u Vilémovic na Blanensku, kde zasahovalo přes 70 hasičů a pomáhal jim i vrtulník se závěsným vakem. „Díky rychlé a profesionální práci hasičů se podařilo zastavit šíření požárů jen pár desítek metrů před přírodní rezervací,“ upozornila mluvčí. Další velký lesní požár vypukl u Hostěnic na Brněnsku, kde kromě hasičů a vrtulníku zasahovalo i letadlo.

Kromě Jihomoravského kraje měli mnoho práce ve Středočeském, Ústeckém, Moravskoslezském a Jihočeském kraji. Nehořelo pouze v přírodě, požár vypukl například i v bytě v Benešově nad Černou, oheň poškodil i bagr, který vzplál v Šumperku.